UNATOČ "DIPLOMATSKIM NAPORIMA": Borbe između Izraela i Hezbollaha se pojačavaju

Prijetnja potpunim ratom između Izraela i Hezbollaha raste nakon 10 mjeseci sukoba, pokrenutih raketnim napadom libanonske militantne grupe na Izrael u znak “solidarnosti” s Hamasom.

  • Svijet

  • 18. Avg. 2024  

  • 0

Borbe između Hezbollaha i Izraela pojačale su se tokom vikenda, uprkos diplomatskim naporima da se smire tenzije i spriječi očekivani napad Hezbollaha i Irana na tu državu.

Jedan od najkrvavijih izraelskih napada na civile dogodio se u subotu, kada je ubijeno 10 sirijskih radnika i članova njihovih porodica u napadu na navodno Hezbollahovo skladište oružja u Nabatiehu, južni Libanon. Kao odgovor, Hezbollah je ispalio 55 raketa na grad Ayelet HaShahar na sjeveru Izraela.

Također, tri UNIFIL-ova mirovnjaka lakše su povrijeđena u eksploziji u libanonskom graničnom gradu Yarin u nedjelju, za koju se vjeruje da je posljedica izraelskog zračnog napada.

Prijetnja potpunim ratom između Izraela i Hezbollaha raste nakon 10 mjeseci sukoba, pokrenutih raketnim napadom libanonske militantne grupe na Izrael u znak “solidarnosti” s Hamasom.

Britanski list Guardian ističe kako su Hezbollah i Iran obećali osvetu Izraelu zbog atentata na vojnog šefa Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu i vođu Hamasa Ismaila Haniyeh u Teheranu. Izrael nije preuzeo odgovornost za ubistvo Haniyeh, ali je ta država od ranije poznata po ciljanim atentatima širom regiona.

U petak, Hezbollah je objavio video koji prikazuje kamione s raketama u navodnoj mreži tunela, prvi put pokazujući svoju široko poznatu mrežu tunela.

Zapadne sile, predvođene SAD-om, pokušavaju zaustaviti sukobe, ali diplomatski napori nailaze na poteškoće zbog tajnovitosti Hezbollaha. Zamjenik generalnog sekretara militantne grupe, Naim Qassem, izjavio je da će odgovor protiv Izraela doći bez obzira na situaciju u Gazi.

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Francuske upozorili su da je region u “opasnosti od destabilizacije” i da jedna pogrešna procjena može dovesti do još dubljeg sukoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...