POSLUJU I U BOSNI I HERCEGOVINI: Srbijanski poduzetnik povećava udio u banci...

Htjeli su steći najmanje 75 posto vlasništva, zbog čega su ponudu nazvali neuspješnom.

  • Ekonomija

  • 22. Avg. 2024  

  • 0

Ponudu srbijanske kompanije Agri Europe za preuzimanje Addiko banke prihvatili su vlasnici 12.853 dionice austrijske banke, što predstavlja 0,07 posto temeljnog kapitala.

Nakon ispunjenja uvjeta odgode, Agri Europe će povećati svoj udio u Addiko banci, za koju je bila zainteresirana i NLB, na 10,06 posto.

Kiparska kompanija Agri Europe, u vlasništvu srbijanskog poduzetnika Miodraga Kostića, koja kontrolira Gorenjsku banku u Sloveniji, u maju je objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke, koja je nakon produženja u junu istekla prošli petak. Tada je već posjedovala 1.947.901 dionicu Addiko banke, što predstavlja 9,99 posto ukupnog broja.

Agri Europe, koja je za dionicu Addiko banke nudila 16,24 eura, željela je preuzeti dodatnih 17 posto dionica. No, kako je objavila na svojim stranicama, ponudu su do roka prihvatili vlasnici 12.853 dionice Addiko banke, što odgovara vlasničkom udjelu od 0,07 posto.

Po ispunjenju odgodnih uvjeta, među kojima je i dobivanje dopuštenja regulatora, Agri Europe će povećati svoj udio u bečkoj banci, nastaloj iz istočnoeuropskog dijela nekadašnje Hypo Alpe Adria banke, na 10,06 posto. Uprava razmatra prodaju najmanje 11.000 dionica banke, kako bi Agri Europe zadržala manje od 10 posto udjela.

Kostić je za Addiko banku ponudio znatno manje nego NLB, čija je ponuda također istekla prošli petak. Kako je u utorak saopćeno iz ljubljanske banke, njihovu ponudu prihvatili su vlasnici 36,39 posto dionica Addiko banke. Htjeli su steći najmanje 75 posto vlasništva, zbog čega su ponudu nazvali neuspješnom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...