FANOVI BIJESNI: UEFA promijenila himnu Lige prvaka i izazvala HAOS

Zajedno sa formatom promijenjena je i čuvena himna ovog takmičenja, a to se fudbalskim fanovima širom svijeta nimalo nije dopalo.

  • Sport

  • 22. Avg. 2024  

  • 0

Novi format Lige prvaka nije jedina promjena koju je UEFA uvela od ove sezone.

Zajedno sa formatom promijenjena je i čuvena himna ovog takmičenja, a to se fudbalskim fanovima širom svijeta nimalo nije dopalo.

Vjerovatno da ne postoji ljubitelj fudbala koji se ne naježi kada čuje taktove klasične kompozicije ‘Zadok the Priest‘ koju je 1727. godine napisao George Frideric Handel, a adaptirao Tony Britten 1992. godine. 

Od tada je himna Lige prvaka postala sinonim ne samo za najelitnije klupsko takmičenje, nego i za fudbal u cjelini. 

No, potreba modernog svijeta i organizacija koje ga predvode da konstantno nešto mijenjaju čak i kada promjene nisu potrebne, još jednom je pobijedila zdrav razum. 

Iako promjene na samoj himni nisu velike, dovoljno su upečatljive da naprave razliku i razbjesne većinu fudbalskih fanova. 

Stihovi himne su ostali nepromijenjeni, ali akordi i legendarna melodija su drugačiji. Znatno je veći fokus na vokalu, a mnogo manje na instrumentima što smanjuje snagu himne i čini je mnogo manje ‘atmosferičnom‘. 

Poslušajte!

(Sport1.oslobođenje)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...