Estrada
IZ LOS ANGELESA SE JAVIO POZNATI PJEVAČ: "Situacija se stalno mijenja, neizvjesno je..."
Prije 10 min0
Rrecept za savršene brownieje - brzo gotovo čokoladne kolačiće.
Gastro
24. Avg. 2024
0
Omiljena britanska TV kuharica Nigella Lawson na svojoj stranici pojasnila je ključne korake u pripremi savršeno sočnih brownieja, koji su jednako ukusni sami za sebe ili s kuglicom osvježavajućeg sladoleda s strane.
Uz to, ističe i kako su savršena alternativa za klasične rođendanske torte jer su gotovi u trenu, a toliko efektni.
"Ne znam zašto ljudi ne rade brownieje za rođendan svaki put — tako su jednostavni i tako divni. Brownieji se puno brže prave od torte, a izgledaju tako lijepo nagomilani u piramidi s rođendanskim svjećicama", ističe Nigella i donosi provjereni recept uz koji ne možete pogriješiti.
Sastojci:
375 grama omekšalog neslanog maslaca
375 grama najkvalitetnije crne čokolade
6 velikih jaja
1 kašika ekstrakta vanilije
500 grama šećera
225 grama glatkog brašna
1 kašičica soli
300 grama nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
Trebat će vam limenka dimenzija otprilike 33 x 23 x 51⁄2 cm.
Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C/160°C. Obložite svoj kalup za kolače papirom za pečenje.
Otopite maslac i čokoladu zajedno u velikoj tavi. U zdjeli ili velikom mjernom vrču sa širokim grlom umutite jaja sa šećerom i vanilijom. U drugoj zdjeli izmiješajte brašno i dodajte sol.
Kad se čokoladna smjesa otopi, pustite da se malo ohladi prije nego što umiješajte jaja i šećer, a zatim orahe i brašno. Istucite da se glatko sjedini, a zatim ostružite iz posude za umake u obloženu posudu.
Pecite oko 25 minuta. Kad je gotov, vrh bi se trebao osušiti do svjetlije smeđe nijanse, ali sredina bi još uvijek trebala biti tamna, gusta i gnjecava. Morate biti oprezni i stalno provjeravati: razlika između sočnih brownieja i suhih brownieja je samo nekoliko minuta; zapamtite da će se nastaviti 'peći' i dok se hlade.
Po želji, servirajte s otopljenom čokoladom, kuglicom sladoleda ili šlagom, prenosi Tportal.
Estrada
IZ LOS ANGELESA SE JAVIO POZNATI PJEVAČ: "Situacija se stalno mijenja, neizvjesno je..."
Prije 10 min0
Hronika
OBJAVLJEN SNIMAK PLJAČKE STANA: Potraga za dvojicom lopova, šteta nekoliko hiljada evra
Prije 25 min0
Mini market
DODIK SE DIVI VUČIĆU DO IMBECILNOSTI: "Ugledani smo na Vašu državničku mudrost!"
Prije 34 min0
Politika
IZETBEGOVIĆ REAGIRAO NA ISTUP ZORANA MILANOVIĆA: "Nakon šovinističke izjave o 'sapunu i parfemu' sada otkrio i svoje islamofobično lice"
Prije 35 min0
Gastro
JUNEĆI RAGU, KVALITETAN PRIJEDLOG ZA RUČAK: Dužim kuhanjem mesa ono postaje mekanije i ukusnije, poslužite uz...
08. Jan. 20250
Gastro
NAPRAVITE JOŠ VEČERAS: Sočni čokoladni biskvit obogaćen ukusnom kremom od banana i preliven bogatim...
09. Jan. 20250
Gastro
HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako od jedne litre mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
08. Jan. 20250
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
09. Jan. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.