SAD POTVRDILE ANGAŽMAN: "Pomažemo Izraelu da se odbrani od napada Hezbollaha"

SAD ima sredstva za prikupljanje obavještajnih podataka i izviđanje u regiji, uključujući razarače u istočnom Sredozemnom moru

  • Svijet

  • 25. Avg. 2024  

  • 0

Sjedinjene Američke Države pomažu Izraelu u praćenju nadolazećih napada Hezbollaha, rekao je zvaničnik odbrane SAD za CNN.

Međutim, američke snage nisu bile uključene u izraelske napade u Libanu.

SAD ima sredstva za prikupljanje obavještajnih podataka i izviđanje u regiji, uključujući razarače u istočnom Sredozemnom moru i dronove koji mogu nadzirati to područje.

Zvaničnik je naglasio da SAD nisu bile dio izraelskih napada na paravojnu grupu.

- Nastavljamo pomno pratiti situaciju i ostajemo u dobrom položaju i spremni podržati odbranu Izraela od napada Irana i bilo kojeg od njegovih saveznika - rekao je neimenovani zvaničnik.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin naredio je da dvije udarne grupe nosača ostanu u regiji.

Brod USS Abraham Lincoln stigao je na Bliski istok prošle sedmice, priključivši se USS Theodore Roosevelt.

Austin je obavijestio izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta o odluci da ostavi brodove na ovoj lokaciji tokom poziva u nedjelju u kojem su razgovarali o noćnim udarima.

Amfibijska grupa USS Wasp već je u Sredozemnom moru. Napredni borbeni avioni F-22 također su stigli u američku centralnu komandu posljednjih sedmica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...