BOSANAC PREPLIVAO BOSFORSKI ZALJEV: Neću stati na ovome

Zahvalan sam svima koji su me podržali, a posebno mojoj porodici koja je došla u Istanbul da me bodri

  • Društvo

  • 25. Avg. 2024  

  • 0

BiH je mjesto koje je dalo mnoge talente i koje još uvijek proizvodi talente skoro na svim poljima. Naši talenti odlaze u druge zemlje, pretežno zapadne, kako bi imali što bolje uslove za rad. Većina njih odlazi van države ali ipak ostaju privrženi svojoj državi i nastupaju pod zastavom naše zemlje.

Posljednjih godina svjedočili smo pozitivnim pričama bh. sporta. Reprezentacija BiH je izborila prvo veliko takmičenje u fudbalu, kadetska košrarkaška reprezentacija je osvojila Europsko prvenstvo a reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci redovno osvaja medalje na takmičenjima promovirajući na taj način našu zemlju.

Pored ekipnih sportova, postoje i one individualne pozitivne priče naših sportista koji su uveseljavali cijelu naciju. Lana Pudar, Nedžad Husić, Amel Tuka, Damir Džumhur su samo neka od imena koja su nas učinila ponosnim Bosancima i Hercegovcima.

Svi oni su imali medijsku pažnju tokom svojih nastupa te smo bili dobro upoznati sa njihovim nastupima i rezultatima. Međutim, postoje i oni sportisti koji nemaju veliku medijsku pažnju a koji na najbolji način predstavljaju našu državu u svijetu.

alt

Jedan od ovih posljednjih je Haris Muratović, humanista, strastveni sportista i iskusni planinar koji se popeo na sve značajne vrhove u Bosni i Hercegovini i regionu. On je na današnjem takmičenju u plivanju koje se održava u Istanbulu po prvi put predstavljao BiH.

Nakon 35 godina tradicije održavanja ovog takmičenja, BiH je imala svog predstavnika koji je uspješno preplivao 6,5 km Bosforskog zaljeva. Ovaj poduhvat preplivavanja Bosforskog zaljeva nije ni malo jednostavan poduhvat. Pogotovo ako se u obzir uzme sudar dvije snažne morske struje – Crnog i Mramornog mora. Zbog toga je potrebna i fizička i mentalna snaga ne samo plivača nego i onih koji posmatraju ovo takmičenje iz publike prateći svaki korak takmičara.

alt

-Velika je čast predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovako prestižnom događaju. Ovo je prilika da promovišemo našu državu na međunarodnoj sceni. Ključ uspjeha u ovakvom izazovu je jaka mentalna snaga i kvalitetna fizička priprema. Nakon Neuma, a sada i Bosfora, neću stati na ovome. Zahvalan sam svima koji su me podržali, a posebno mojoj porodici koja je došla u Istanbul da me bodri - rekao je Haris nakon završetka utrke.

Ovo nije prvi podvig ovakve vrste za Harisa. Naime, on je preplivao i Neumski zaljev dug 7 km što mu je sigurno pomoglo u pripremi za takmičenje u Istanbulu. Da takmičenje u ovom turskom gradu nije samo takmičenje, govori i broj učesnika. Na današnjem takmičenju je učestvovalo 2800 plivača iz cijelog svijeta gdje se svaki plivač smatra pobjednikom.

alt

Ovaj Harisov podvig pokazuje svim našim građanima da se rad i trud isplati. Sve to naravno ne bi bilo moguće ni bez prave motivacije koja čovjeka vodi do neviđenih granica. Neizostavan dio uspješnih priča je i porodica bez čije pomoći i podrške Haris, ali ni svi ostali sportisti, sigurno ne bi uspjeli postići svoj cilj.

Neka nam primjer budu uspješne i pozitivne priče istinskih ljudi koji nas mogu motivisati da svako od nas u svom polju djelovanja budu najbolji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...