IZRAEL PREDLOŽIO NOVE USLOVE ZA PRIMIRJE U GAZI: Hamas ih odbio

Višemjesečni pregovori nisu urodili plodom kako bi se okončala razorna izraelska vojna operacija u Gazi ili oslobodili preostali taoci koje drži Hamas, oružana skupina odgovorna za napad na Izrael 7. listopada, što je označilo početak rata.

  • Svijet

  • 25. Avg. 2024  25. Avg. 2024

  • 0

Hamas je danas objavio da odbacuje nove izraelske uvjete koji se tiču pregovora o primirju u Gazi, bacivši daljnju sumnju na mogućnost postizanja prekida vatre u posljednjem nastojanju okončanja desetomjesečnog rata.

Višemjesečni pregovori nisu urodili plodom kako bi se okončala razorna izraelska vojna operacija u Gazi ili oslobodili preostali taoci koje drži Hamas, oružana skupina odgovorna za napad na Izrael 7. listopada, što je označilo početak rata.

Ključna točka razilaženja u tekućim pregovorima kojima posreduju SAD, Egipat i Katar je izraelska prisutnost u takozvanom Filadelfijskom koridoru, uskom pojasu zemlje koji se na 14.5 kilometara proteže južnom granicom Gaze i Egipta.

Hamas je rekao da je Izrael odustao od obećanja da će povući vojsku iz Koridora i da je iznio nove uvjete, među kojima su skeniranje raseljenih Palestinaca prilikom povratka u naseljeniji sjever enklave jednom kad dođe do primirja. "Ne prihvaćamo rasprave o povlačenju iz onoga što smo dogovorili 2. srpnja ili nove uvjete", rekao je dužnosnik Hamasa Osama Hamdan na Al-Aqsi, televiziji ove skupine.

U srpnju, Hamas je prihvatio američki prijedlog da započne pregovore o puštanju izraelskih talaca, uključujući i vojnike i muškarce, 16 dana nakon prve faze sporazuma usmjerenog k okončanju rata u Gazi, rekao je viši izvor Hamasa Reutersu.

Hamdan je također rekao da je Hamas posrednicima poslao svoj odgovor na najnoviji prijedlog, rekavši da su netočni američki navodi o skorom postizanju rješenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...