LIČNA ODGOVORNOST: Revidirana optužnica protiv Trumpa, fokus na postizbornoj tranziciji

Također se prilagođava način na koji tužitelji opisuju optužbe koje i dalje iznose u vezi sa Trumpovim šemama za potkopavanje izbora, piše CNN.

  • Svijet

  • 27. Avg. 2024  27. Avg. 2024

  • 0

Specijalni tužilac Jack Smith u utorak je podnio dodatnu optužnicu u slučaju ometanja izbora protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, smanjujući obim optužbi protiv predsjedničkog kandidata za 2024. godinu u svjetlu odluke Vrhovnog suda o imunitetu.

Tužitelji nisu povukli nijednu od četiri optužbe koje su prvobitno podnijeli protiv bivšeg predsjednika. Međutim, nova optužnica je izuzela dio Trumpovog navodnog ponašanja, uključujući optužbe vezane za pokušaje korištenja Ministarstva pravde za promovisanje njegovih lažnih tvrdnji o prevari na izborima.

Također se prilagođava način na koji tužitelji opisuju optužbe koje i dalje iznose u vezi sa Trumpovim šemama za potkopavanje izbora, piše CNN.

"Dodatna optužnica, koja je predstavljena novoj velikoj poroti koja prethodno nije čula dokaze u ovom slučaju, odražava napore Vlade da poštuje i sprovede odluke Vrhovnog suda i uputstva u slučaju Trump protiv Sjedinjenih Država," saopštila je kancelarija specijalnog tužioca.

U revidiranoj optužnici, tužitelji više puta navode da Trump nije imao nikakve ustavno dodijeljene predsjedničke dužnosti u vezi sa postizbornom tranzicijom vlasti.

To su učinili kako bi naglasili kako nova optužnica odgovara presudi Vrhovnog suda, koja je odobrila imunitet za dio Trumpovog ponašanja koje spada u njegove službene ovlasti.

U jednom slučaju, tužitelji su ukazali na postupak certifikacije Elektorskog kolegija koji je održan tokom zajedničke sjednice Kongresa 6. januara 2021. godine. Dio krivičnih optužbi tereti Trumpa za nezakonito ometanje postupka certifikacije.

"Optuženi nije imao nikakve službene odgovornosti vezane za postupak certifikacije, ali je imao lični interes kao kandidat da bude proglašen pobjednikom izbora," navodi se u dodatnoj optužnici, u novoj rečenici koja nije bila u originalnoj optužnici.

Još jedan primjer odnosi se na tužbu koju je Trumpova kampanja podnijela u vezi s rezultatima u Georgiji, koju je tijesno izgubio. Stara optužnica je navodila da je tužba "podnijeta u njegovo ime," dok nova optužnica navodi da je podnijeta "u njegovom svojstvu kao kandidata za predsjednika."

Trump se izjasnio da nije kriv po optužbama protiv njega.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...