ZANIMLJIV PRIJEDLOG: Ukrajina poziva Mongoliju da uhapsi Putina po međunarodnom nalogu

MKS je u martu prošle godine izdao nalog za Putinovo hapšenje, optužujući ga za ratni zločin zbog nezakonitog deportovanja stotina djece iz Ukrajine. Kremlj je odbacio optužbu, tvrdeći da je politički motivisana.

  • Svijet

  • 30. Avg. 2024  

  • 0

Ukrajina je u petak pozvala Mongoliju da uhapsi ruskog predsjednika Vladimira Putina na osnovu naloga Međunarodnog krivičnog suda (MKS) kada posjeti tu zemlju 3. septembra, ali je Kremlj rekao da nije zabrinut zbog tog putovanja.

MKS je u martu prošle godine izdao nalog za Putinovo hapšenje, optužujući ga za ratni zločin zbog nezakonitog deportovanja stotina djece iz Ukrajine. Kremlj je odbacio optužbu, tvrdeći da je politički motivisana.

Nalog obavezuje 124 države članice suda, uključujući Mongoliju, da uhapse Putina i prevezu ga u Hag na suđenje ako stupi na njihovu teritoriju.

“Pozivamo mongolske vlasti da se pridržavaju obavezujućeg međunarodnog naloga za hapšenje i prevezu Putina pred Međunarodni krivični sud u Hagu,” saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova na Telegramu.

Upitan u petak da li je Moskva zabrinuta zbog činjenice da je Mongolija članica MKS-a, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao novinarima: “Ne, nismo zabrinuti zbog toga. Imamo odličan dijalog sa našim prijateljima iz Mongolije”.

Na pitanje da li su se vodili razgovori sa mongolskim vlastima o nalogu MKS-a, Peskov je rekao: “Očigledno je da su svi aspekti posjete temeljito razmotreni”, prenio je Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...