PROPAO DODIKOV I ĐOKIĆEV MEGALOMANSKI PROJEKAT: Poništena dozvola za izgradnju HE "Dabar"

"Ovo je važan korak u zaštiti okoline i očuvanju rijeka Hercegovine"

  • Ekonomija

  • 31. Avg. 2024  

  • 1

Okružni sud u Banjoj Luci poništio je dozvolu za izgradnju infrastrukturnih objekata hidroelektrane "Dabar" Trebinje u okviru projekta "Gornji horizonti".

Radi se o hidroelektrani snage 160 megavata, koja je dio projekta Gornji horizonti vrijednog 338 miliona eura, a koji je ugovoren sa kineskom kompanijom "Gezuba grupa".

Sud je u presudi koju je donio u korist Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH" iz Sarajeva naveo da odluka o odobrenju izgradnje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Rs nije bila u skladu s relevantnim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju Rs, Zakona o zaštiti životne sredine, te Zakona o vodama.

"Ovo je važan korak u zaštiti okoline i očuvanju rijeka Hercegovine. Hidroelektrana "Dabar" planirana je kao dio projekta Gornji horizonti, koji bi preusmjeravao velike količine vode iz rijeka Zalomke, Bune, Bunice, Bregave, i Neretve, uzrokujući nepopravljive ekološke štete i ugrožavanje biološkog minimuma ovih rijeka. Ukazali smo na niz pravnih i proceduralnih nepravilnosti", rekli su u "Aarhaus centru".

"Aarhaus centar" se pozivao i na nepoštovanje konvencija o zaštiti rijeka čiji je potpisnik i BiH, a koje nalažu obavezno učešće javnosti u donošenju odluka koje se tiču okoline, što u ovom slučaju nije ispoštovano.

"Takođe, ukazali smo na nepostojanje odgovarajuće procjene uticaja na okolinu. Procjena uticaja na životnu sredinu, koja je osnov za izdavanje ekološke dozvole, nije bila adekvatno sprovedena, a izdata je prije nego što su potrebni istraživački radovi dovršeni. Ignorisani su međunarodni ekološki standardi. Projekat "Gornji horizonti" krši odredbe Espoo konvencije, Bernske konvencije i Ramsarske konvencije, koje su usmjerene na očuvanje okoline i zaštitu prirodnih staništa", navode u "Aarhausu".

Kažu da ova presuda predstavlja značajan korak u pravnom okviru zaštite okoline, te šalje jasnu poruku da će se protiviti svakom pokušaju degradacije životne sredine bez adekvatnih procjena i učešća javnosti.

Istu tužbu je podnio i Centar za životnu sredinu iz Banje Luke, ali je sud odbacio navodeći da nije prikazao svoj pravni interes da učestvuje u ovom postupku, iako se radi o ekološkom udruženju čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine na nivou Bosne i Hercegovine.

Oba ova udruženja zasebno su podnijela još četiri tužbe za druge građevinske dozvole za HE "Dabar" te se očekuje pravni epilog i u odnosu na ove tužbe.

Početak glavnih radova na Hidroelektrani "Dabar", najavljenom kao najveći projekat te vrste na Balkanu u posljednjih 30 godina, svečano je otvoren prošle godine u junu na području Bileće u mjestu Vrijeka i za koji je tada saopšteno da je vrijedan 338 miliona eura.

Na ceremoniji su prisustvovali zvaničnici Rs i predstavnici "Elektroprivrede Rs", Hidroelektrana na Trebišnjici, HE "Dabra" i kineskih partnera iz kompanije "Gezuba grupe".

ERs je prethodno uplatila 92,8 miliona KM da bi se aktivirao kreditni aranžman sa kineskom "Eksim" bankom, a kineski partneri su zakupili poslovne prostore za radnike i operativu da bi mogli da počnu izgradnju hidroelektrane.

Najavljeno je da je rok za završetak radova 46 mjeseci, a ugovor za taj projekat potpisan u maju 2020. godine.

Vlada Rs dala je garanciju za 85 odsto vrijednosti ugovora, a ERs uplatio 15 odsto, plus obavezno osiguranje tog kredita koje iznosi oko pet odsto vrijednosti kredita, kao i ostale naknade.

HE "Dabar" trebalo bi da vode sa nevesinjskog platoa spušta na dabarski, uz neto pad od 365 metara, a u završnoj fazi tada je bila izgradnja tunela dugog 12,5 kilometara koji radi "Integral inženjering".

HE "Dabar" pripada hidroenergetskom sistemu HET-a i predstavlja najvažniju hidroelektranu u sistemu "Gornji horizonti". Taj sistem, osim HE "Dabar", predviđa i izgradnju HE "Bileća" i HE "Nevesinje".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...