Vijesti
MINISTAR JE U PRITVORU, ALI IM NI TO NIJE DOVOLJNO ZA NJEGOVO RAZRJEŠENJE: SNSD i HDZ nisu dali potpis za smjenu Nenada Nešića
Prije 26 min0
Ako niste znali ajvar je u svojim počecima bio zamjena za jela sa mesom i druga bogatija jela koja mnoge porodice sebi nisu mogli priuštiti. U tim je teškim vremenima postao omiljeni dodatak i način da se jela obogate njegovim izvrsnim okusom. Iz Makedonije brzo se proširio na sve zemlje Balkana i svaka je regija ajvaru dala svoj pečat. Ipak, Makedonci se drže tradicije i svoj ajvar pripremaju na jedinstven tradicionalan način.
Gastro
03. Sep. 2024
0
Ajvar je specijalitet koji se u mjesecu septembru pravi širom Balkana. Mnoga domaćinstva u BiH prave svoj domaći ajvar. Najbolji se ajvar, ipak, pravi u Sjevernoj Makedoniji. Zato ćemo vam predstaviti kako to Makedonci pripremaju svoj specijalitet.
Ako niste znali ajvar je u svojim počecima bio zamjena za jela sa mesom i druga bogatija jela koja mnoge porodice sebi nisu mogli priuštiti. U tim je teškim vremenima postao omiljeni dodatak i način da se jela obogate njegovim izvrsnim okusom. Iz Makedonije brzo se proširio na sve zemlje Balkana i svaka je regija ajvaru dala svoj pečat. Ipak, Makedonci se drže tradicije i svoj ajvar pripremaju na jedinstven tradicionalan način.Spremanje ajvara nije samo kulinarski zadatak; to je ritual koji uključuje cijelu porodicu i komšiluk. Svake jeseni, kada je berba paprika na vrhuncu, porodice se okupljaju kako bi zajedno pekli, gulili i miješali paprike. Ovaj proces, koji može trajati satima, zahtijeva strpljenje i ljubav. Ajvar se priprema polako, uz stalno miješanje kako bi se postigla savršena tekstura i okus. Najljepši je začin, mnogi kažu, druženje tokom njegove pripreme.
Ajvar, za razliku od svojih bliskih rođaka ljutenice i pindžura, drži se jednostavne filozofije: samo crvene mesnate paprike, ulje, sol, ocat i malo šećera. Ako pomislite dodati nešto više, vaš ajvar će se pretvoriti u nešto drugo – ljutenicu s ljutim papričicama ili pindžur s patlidžanima i mrkvom.
Dakle, držimo se osnova i dobivamo savršen ajvar bez greške.
SASTOJCI:
25 kg crvenih paprika (srednje veličine, ne previše mesnate)
1-1,5L suncokretovog ulja (količina ovisi o potrebama tijekom prženja)
Sol (po ukusu)
2 žlice šećera
1 žlica octa
(Po izboru) 1 kg ljutih paprika za pikantni ajvar
PRIPREMA
Operite paprike i dobro ih obrišite.
Pecite paprike sa svih strana dok koža ne postane crna, ali ne smiju izgoriti.
Stavljajte pečene paprike u najlonske vrećice kako bi se lakše ogulile.
Ogulite paprike i očistite ih od sjemenki.
Ostavite paprike da se ocijede preko noći ili nekoliko sati (što duže).
Meljenje paprika
Ocijeđene paprike sameljite na mašini za mljevenje, preporučuje se krupnije mljevenje za bolji ajvar.
Prženje ajvara
Lagano nauljite veliku posudu i unutra stavite samljevene paprike.
Zagrijte ulje u drugoj posudi.
Dok se ulje zagrijava, miješajte paprike na srednjoj vatri oko 20 minuta.
Kada je ulje dobro zagrijano, dodajte ga paprikama uz stalno miješanje.
Pržite ajvar na srednjoj vatri 2 do 3 sata od prvog ključanja, stalno miješajući.
Konačni dodaci i konzerviranje
Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
Pola sata prije kraja prženja, stavite tegle u rernu na 100°C da se zagriju.
Pred sam kraj prženja dodajte sol, šećer i ocat.
Vrući ajvar usipajte u vruće tegle, zatvorite ih čistim poklopcima.
Vratite tegle u rernu na 75°C još 1 sat.
Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade.
Savjeti i trikovi za pripremu makedonskog ajvara:
Odabir paprika: Koristite srednje velike paprike koje nisu previše mesnate jer sadrže manje vode.
Prženje: Nemojte pržiti više od 25 kg paprika odjednom kako biste izbjegli pljuskanje i nejednako prženje.
Kuhanje: Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
Prekuhavanje: Pazite da ne prekuhate ajvar, jer će ulje isplivati na površinu.
Ljutina: Ako želite pikantni ajvar, dodajte 1 kg ljutih paprika na 25 kg slatkih paprika.
Sterilizacija: Stavite tegle u rernu na 100°C pola sata prije nego što je ajvar gotov.
Hlađenje: Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade kako biste osigurali pravilno konzerviranje.
(Vijesti.ba)
Vijesti
MINISTAR JE U PRITVORU, ALI IM NI TO NIJE DOVOLJNO ZA NJEGOVO RAZRJEŠENJE: SNSD i HDZ nisu dali potpis za smjenu Nenada Nešića
Prije 26 min0
Svijet
AMERIČKI SUD ODLUČIO: Trump je kriv zbog plaćanja pornoglumici, ali neće biti kažnjen
Prije 39 min0
Vijesti
MAHALI CRNIM ZASTAVAMA S MRTVAČKIM GLAVAMA: Premijer Kantona 10 osudio četničko slavlje u Bosanskom Grahovu
Prije 56 min0
Svijet
TURSKI PREDSJEDNIK TVRDI: "Sirija je bila farma za proizvodnju droge"
Prije 1h0
Gastro
JUNEĆI RAGU, KVALITETAN PRIJEDLOG ZA RUČAK: Dužim kuhanjem mesa ono postaje mekanije i ukusnije, poslužite uz...
08. Jan. 20250
Gastro
NAPRAVITE JOŠ VEČERAS: Sočni čokoladni biskvit obogaćen ukusnom kremom od banana i preliven bogatim...
09. Jan. 20250
Gastro
HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako od jedne litre mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
08. Jan. 20250
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
09. Jan. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.