ZBIJANJE REDOVA NA BLISKOM ISTOKU: Predsjednici Turske i Egipta zajednički zaprijetili Izraelu

"Beskompromisni i opstruktivni stav Izraela se nastavlja. Ubistvom sagovornika u pregovorima Izrael je pokazao kakav mentalitet posjeduje", kazao je Erdogan.

  • Svijet

  • 05. Sep. 2024  

  • 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da je Ankara odlučna da unaprijedi saradnju s Egiptom na svim poljima, uključujući industriju, trgovinu, odbranu i zdravstvo, javlja Anadolu.

Erdogan se obratio na konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom Abdelom Fattahom El-Sisijem u turskoj prijestolnici Ankari.

Poručio je da je na sastanku sa El-Sisijem potvrđena odlučnost da se unaprijedi saradnju s Egiptom na svim poljima, uključujući industriju, trgovinu, odbranu, zdravstvo, životnu sredinu i energetiku.

"Odlučno koračamo ka cilju da u narednih pet godina povećamo trgovinsku razmjenu Turske i Egipta na 15 milijardi dolara", rekao je Erdogan.

Naglasio je također da su doprinosi Turske i Egipta od ključne važnosti za regionalni mir i stabilnost.

Dotakavši se rata u Gazi, Erdogan je istakao da su Izrael i njegovi pomagači odgovorni za smrt svake osobe u Gazi izazvane velikom nestašicom hrane, vode i lijekova.

Turski predsjednik je rekao da bi "odgovorni za smrt 41.000 nevinih ljudi u Gazi trebali stajati u sudnicama, a ne za parlamentarnim govornicama".

"Beskompromisni i opstruktivni stav Izraela se nastavlja. Ubistvom sagovornika u pregovorima Izrael je pokazao kakav mentalitet posjeduje", kazao je Erdogan.

Poručio je da je samo napuštanjem neodlučne politike moguće spriječiti Izrael da uvuče region u dodatne tenzije.

Komentarišući nedavne izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua protiv Egipta, Erdogan je rekao da zvanična Ankara odbacuje optužbe na račun Kaira.

Erdogan je nakon sastanka sa El-Sisijem istakao da Turska i Egipat imaju zajednički stav po pitanju Palestine.

U prisustvu dvojice predsjednika potpisano je ukupno 17 sporazuma o saradnji dvije države.

Predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi doputovao je danas u prvu zvaničnu posjetu Republici Turskoj.

Sisija je na aerodromu Esenboga u Ankari dočekao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Nakon dočeka na aerodromu upriličen je svečani doček uz najviše državne počasti ispred predsjedničke palate u Ankari.

El-Sisi je uoči sastanka s Erdoganom današnju posjetu ocijenio odrazom volje za novim prijateljstvom i saradnjom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...