HAMAS OPTUŽUJE: Netanyahu pokušava spriječiti prekid vatre i dogovor o taocima

U saopćenju objavljenom na Telegramu jutros je grupa Hamas navela da Netanyahu pokušava osujetiti sporazum insistiranjem da se Izrael neće povući iz Filadelfijskog koridora u južnoj Gazi.

  • Svijet

  • 05. Sep. 2024  

  • 0

Palestinska grupa Hamas navela je da nema potrebe za novim prijedlozima o prekidu vatre u Gazi i da treba izvršiti pritisak na Izrael da pristane na američki plan koji je ta grupa već ranije prihvatila, javlja Guardian.

Očekuje se da će SAD uskoro predstaviti novi prijedlog o primirju koji ima za cilj prevazilaženje nesuglasica između Hamasa i Izraela. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se suočava sa pritiskom da zaključi sporazum kojim će se osloboditi preostali taoci nakon što su izraelske vlasti u nedjelju objavile da su tijela još šestero taoca pronađena u tunelu u Gazi.

U saopćenju objavljenom na Telegramu jutros je grupa Hamas navela da Netanyahu pokušava osujetiti sporazum insistiranjem da se Izrael neće povući iz Filadelfijskog koridora u južnoj Gazi.

Kako piše Guardian, upravo ovo pitanje je postalo glavna prepreka u razgovorima, a izraelski premijer je naširoko optužen da pokušava da produži rat radi lične i političke koristi.

“Upozoravamo da ne upadnete u Netanyahuovu zamku i trikove, jer on koristi pregovore da produži agresiju na naš narod“, navodi se u saopćenju Hamasa, te se dodaje da je ta grupa prihvatila prijedlog od 2. jula koji su iznijele SAD.

Sinoć je Netanyahu optužio Hamas da odugovlači pregovore.

“Pokušavamo da pronađemo neko područje za početak pregovora. Oni [Hamas] odbijaju da to urade… [rekli su] da nema o čemu da se priča“, tvrdio je on.

Netanyahu tvrdi da Izrael mora zadržati kontrolu nad Filadelfijskim koridorom duž granice između Egipta i Gaze kako bi spriječio krijumčarenje oružja Hamasu, koji zahtijeva potpuno povlačenje izraelskih snaga iz tog područja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...