STRAH OD RUSIJE: Nizozemska povećava vojni budžet za 10 posto

Potrošnja za odbranu biće povećana za 2,4 milijarde eura, čime će godišnji budžet iznositi oko 24 milijarde eura, saopćeno je u četvrtak.

  • Evropa

  • 05. Sep. 2024  

  • 0

Nizozemska će naredne godine povećati izdatke za odbranu za više od 10 posto, ulažući u nove tenkove, borbene avione, fregate i sisteme protivvazdušne odbrane u nastojanju da ojača svoje snage suočene s novim sigurnosnim prijetnjama, saopćila je vlada.

Potrošnja za odbranu biće povećana za 2,4 milijarde eura, čime će godišnji budžet iznositi oko 24 milijarde eura, saopćeno je u četvrtak.

“Nove prijetnje zahtijevaju akciju. Nemilosrdna agresija Rusije u Ukrajini pokazuje da napad na NATO savez više nije nezamisliv”, rekao je ministar odbrane Ruben Brekelmans.

Kina, Iran, terorizam i sajber napadi također predstavljaju potencijalnu prijetnju nizozemskoj nacionalnoj sigurnosti, rekao je.

“Možda se čini da živimo u miru, ali to više nije tako”, rekao je Brekelmans na predstavljanju planova u vojnoj bazi u Amersfortu.

“Napadnuti smo svakodnevno. Napadnuti su naši digitalni sistemi, univerziteti, kompanije, luke i električne mreže. Kontinuirano nas špijuniraju i broj napada raste”, kazao je.

Nakon godina štednje, budzetska stimulacija dovodi niozemsku potrošnju za odbranu na kurs da ispuni minimalni nivo od 2% bruto domaćeg proizvoda (BDP) po prvi put otkako su se saveznici iz NATO-a dogovorili oko tog praga prije 10 godina.

Vojska će se, iz dodatnog budžeta, snabdjeti tenkovima prvi put nakon više od 10 godina, a koristit će se za kupovinu borbenih aviona F-35, novih mornaričkih fregata, helikoptera, dronova, sistema protivvazdušne odbrane i municije, saopštila je vlada.

Nizozemska je povećavala vojnu potrošnju od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., nakon što su godine štednje značajno smanjile njene snage.

Također je bila jedan od glavnih pokretača vojne podrške Ukrajini i bila je među prvima koji su joj posljednjih mjeseci isporučili borbene avione F-16, ističe Reuters.

Brekelmans je dodao da će Nizozemska nastaviti svoju vojnu podršku Ukrajini onoliko dugo koliko bude potrebno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...