TUŽILAŠTVO BiH O NOVOM NASTAVNOM PLANU U RS: "Nismo nadležni da intervenišemo"

Svi koji smatraju da su dijelovi nastavnih planova i programa u suprotnosti s postojećim zakonskim okvirom trebaju to pitanje pokrenuti pred relevantnim pravosudnim organima", rekli su za "SB" iz Ureda visokog predstavnika BiH

  • Vijesti

  • 06. Sep. 2024  

  • 0

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su za N1 odgovorili nakon što je promijenjen nastavni plan i program za historiju devetog razreda osnovnih škola u bh. entitetu Republika Srpska, po kojem je uvedena nova nastavna tema ‘Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat’.

Navode da Tužilaštvo BiH nije zaprimilo prijavu u vezi sa navedenim.

“Tužilaštvo BiH je pravosudna institucija i nema nadležnosti za intervencije u oblasti nastavnih planova i programa nadležnih ministarstava nauke ili prosvjete. Sve fizičke i pravne osobe koje smatraju da u određenim radnjama i postupanjima postoje elementi kaznenih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, mogu podnijeti prijavu tužiteljstvu”, navode iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, iz OHR-a su za Slobodnu Bosnu kazali da bi nadležni organi vlasti u Bosni i Hercegovini trebali koristiti školske programe za promoviranje zajedničkih vrijednosti, kritičkog mišljenja i višeperspektivnosti, kako bi jačali međusobno razumijevanje i poštovanje. 

Nadležni se trebaju suzdržati od poduzimanja radnji koje doprinose politizaciji i instrumentalizaciji prošlosti i fokusirati se na međusobno razumijevanje i pomirenje. Nastavni planovi i programi istorije čiji je cilj izmišljanje i relativizacija utvrđenih istorijskih činjenica su teret za nove generacije koje zaslužuju da znaju šta se dešavalo u BiH u periodu 1992-1995. godine. Svi koji smatraju da su dijelovi nastavnih planova i programa u suprotnosti s postojećim zakonskim okvirom trebaju to pitanje pokrenuti pred relevantnim pravosudnim organima", rekli su za "SB" iz Ureda visokog predstavnika BiH.

Reagovala je i Američka ambasada u BiH, iz koje su naveli kako je neodgovorno politizirati obrazovanje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...