POČETAK KAMPANJE OTKRIO RAZDOR: Mandić bez snažne podrške Naše stranke

Mandić je, kao što su mnogi zapazili, naknadno ubačen iz spot. Ali kao što se vidi iz kratkog inserta, on nije bio na druženju sa timom Naše stranke, već je snimljen ispred zgrade Općine Centar.

  • Vijesti

  • 07. Sep. 2024  07. Sep. 2024

  • 0

Prvi dan kampanje za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini prošao je u znaku obljepljivanja gradova plakatima i objavljivanja predizbornih spotova na društvenim mrežama. Među prvima, svoj predizborni spot objavila je Naša stranka.

Spot Naše stranke pod nazivom „Dobri ljudi“ (što je ujedno i slogan ove stranke), naišao je na društvenim mrežama na brojne negativne komentare, jer određuje funkcionere ove stranke, a među njima i nosioce vlasti, kao „dobre ljude“. Bosanskohercegovačka javnost već duže vrijeme sumnja, a reklo bi se s dobrim razlozima, da na našoj političkoj sceni uopće više ima dobrih ljudi, jer iskustvo govori da su motivi zvaničnika iz redova svih stranka povezani s njihovim privatnim i najčešće finansijskim interesima.

Ako se uđe u analizu koncepta samog spota, može se primijetiti da je Naša stranka odabrala strategiju „skretanja pažnje“, jer iako je ova stranka dio vlasti, na nivou Kantona Sarajevo već 5 godina, a na lokalnom nivou 4 godine, fokus spota nije u prezentiranju eventualnih rezultata.

Naprotiv, fokus spota je na identitetu, po kojem je Naša stranka prepoznatljiva. Tako je centralna ličnost spota Damir Nikšić, koji svira gitaru i pjeva u rock stilu o „dobrim ljudima“ iz Naše stranke koji, kako stihovi pjesme kažu, „vjeruju u pobjede“.

Funkcioneri Naše stranke, kao što su zastupnici u Parlamentu BiH Sabina Ćudić i Peđa Kojović, državni ministar saobraćaja Edin Forto, federalni ministri Nasiha Pozder i Amir Hasičević, u spotu se dobro zabavljaju, grle se i plešu, u dvorištu Zemaljskog muzeja.

Ono što je najindikativnije u samom spotu Naše stranke jeste što su snimanju spota, u Zemaljskom muzeju, prisustvovali svi visoki zvaničnici, ali ne i ključna ličnost iz NS-a u kontekstu ovih izbora – načelnik sarajevske općine Centar Srđan Mandić.

Mandić je, kao što su mnogi zapazili, naknadno ubačen iz spot. Ali kao što se vidi iz kratkog inserta, on nije bio na druženju sa timom Naše stranke, već je snimljen ispred zgrade Općine Centar.

Drugi indikator koji je otkrio lošu atmosferu na relaciji Naša stranka – Srđan Mandić jeste što je Mandić, kada su u pitanju bilbordi i plakati, skoro pa nevidljiv u odnosu na svog protukandidata Dennisa Gratza, što ukazuje na organizacioni “propust” Mandićeve stranke koji, kako se čini, nije nimalo slučajan.

Mandić je u nedavnim intervjuima priznao da su se odnosi između njega i predsjednika stranke Edina Forte pogoršali.

Podsjećamo, u toku mandata, Mandić je ostao bez podrške Naroda i pravde, čiji su ga vijećnici pokušali opozvati. Uoči početka kampanje otvoreno ga je kritikovao i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, koji je ujedno i utjecajan zvaničnik sarajevskog ogranka Socijaldemokratske partije (SDP). Govoreći o Mandićevim najavama da će stadion Koševo biti rekonstruisan u idućem mandatu, Magoda je kazao da se „nekii rasipaju tuđim milionima, a ne znaju ni koliko će to košati, ni koliko će sami uložiti“.

Imajući u vidu navedeno, jasno je da aktuelni načelnik Centra ima razloga za zabrinutost. Naročito, ako se uzme u obzir da njegov protukandidat Gratz, uz podršku svoje Demokratske fronte, te SDA i SBiH računa, kako je kazao u svojim javnim istupima, i na podršku NiP-a, kao i članova NS-a i SDP-a nezadovoljnih Mandićem.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...