POTPUNO PROMAŠENA INVESTICIJA: Uložili milion KM, pogon godinama skuplja prašinu

Prema zamisli, ovo je trebao biti regionalni centar

  • Ekonomija

  • 08. Sep. 2024  

  • 0

Proizvodnja u pogonu za preradu gljiva i šumskih plodova, u koji je Šumsko gazdinstvo “Maglić” iz Foče uložilo oko milion maraka, nije zaživjela ni dvije godine nakon izgradnje.

Glavni razlog su spore birokratske procedure i nepovoljne vremenske prilike koje su ove sezone uskratile izobilje prirodnog blaga.

Objekat u kojem su smještene mašine za preradu, hladnjača i druga potrebna oprema rukovodstvo ŠG “Maglić” zvanično je otvorilo u septembru 2022. godine, a  osnovna namjera preduzeća prilikom osnivanja pogona nije bila sticanje ekstraprofita, nego želja da kroz otkup pomognu mještanima Foče i okolnih opština koji sakupljaju šumske plodove da dođu do skromne zarade za dopunu kućnog budžeta.

Šef radne jedinice Ostali šumski proizvodi u ŠG “Maglić” Blažo Prodanović ispričao je za “Glas” da pogon trenutno ne radi kao i da proizvodnja nije pokretana nikako od osnivanja.

"Dugo smo čekali na upotrebnu dozvolu, više od godinu dana. Trebalo je pripremiti raznu papirologiju, uraditi građevinske i mašinske projekte neophodne za dobijanje dozvola, tako da smo tek krajem prošle jeseni, kada je sakupljanje šumskih plodova bilo okončano, dobili upotrebnu dozvolu", ispričao je Prodanović.

Očekivali su da će početkom ove godine započeti sa radom, međutim, Prodanović navodi da im vremenske prilike nisu išle naruku.

– Priroda ove sezone nije bila izdašna, gotovo da ničega od šumskih plodova nije bilo. Zbog velike suše u šumama smo imali male količine gljiva, a ista stvar je i sa borovnicom. Na većini lokaliteta gdje inače borovnica bude u izobilju, ovog ljeta uopšte ih nije bilo jer je u maju, kada se dešavalo cvjetanje, dva-tri dana bio jak mraz koji je uništio cvat – pojasnio je Prodanović.

Dodao je da pokretanju proizvodnje u pogonu naruku nisu išla ni globalna kretanja, odnosno kriza i recesija koja se djelimično odrazila na rad i finansije u ŠG “Maglić”.

On se nada da će naredna godina biti daleko povoljnija kako bi konačno započeli otkup i preradu.

"Praktično je sve spremno za rad. Imamo halu koja je opremljena sušarom, destilatorom i hladnjačom u koju možemo lagerovati razno voće i povrće. Plan je da vršimo otkup različitih proizvoda iz prirode, počevši od gljiva, voća pa sve do ljekovitih biljaka od kojih bismo pravili čajeve, eterična ulja i slično. Naša priroda je veoma bogata raznim plodovima koji se mogu preraditi i prodati jer tržište za takve proizvode zasigurno postoji. Cilj je da stanovništvu koje skuplja plodove ponudimo sigurnu, pravičnu cijenu kako bi ostvarili zaradu", naglasio je Prodanović.

Dodao je da je pogon izgrađen vlastitim sredstvima ŠG “Maglić”, te da su izrada projekta, građevinski radovi i nabavka opreme koštali blizu milion maraka.

Trebao biti regionalni centar

Prilikom otvaranja pogona istaknuto je da je elaborat o opravdanosti, koji je uradio eminentni profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Milorad Danilović, dokazao da šumskih proizvoda u tom dijelu RS ima u izobilju i da bi bilo šteta da ovakav pogon ne postoji na području Foče.

"Zamisao je da to bude regionalni centar i da otkupljujemo šumske plodove sa područja Foče, ali i okolnih opština, gdje je priroda takođe izdašna", kazao je Blažo Prodanović, piše Glas Srpske.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...