RADA TRAJKOVIĆ ZATRESLA SRBIJU: "Politička šizofrenija ponašanja Aleksandra Vučića državi oduzima..."

Ona vjeruje da Vučić i Ana Brnabić proteklih dana aktivno i agresivno lobiraju za litijum zato što je otpor naroda veliki, a krugovi koji vode litijum i ta korporacija je vrlo moćna i vrlo mračna“.

  • Regija

  • 09. Sep. 2024  

  • 1

Prvi i najvažniji prioritet je opstanak Srba na Kosovu, izjavila je u intervjuu FoNet-u predsednica Evropskog pokreta Srba na Kosovu, Rada Trajković, i ocijenila da je Srbija zemlja bez strategije i da „politička šizofrenija“ ponašanja Aleksandra Vučića državi oduzima snagu da se bori za svoje prioritete.

Upitana šta je ostalo od suvereniteta Srbije na Kosovu, ona je odgovorila da u svakom Srbinu živi Srbija i da bi vlast u Beogradu trebalo da shvati da je glavni zadatak da zadrži narod.

„Da učini i ustupke koji podrazumevaju kompromis sa vlastima u Prištini da to ne etiketiraju kao izdaju, jer sve što je moglo da se izda oni su već iz Beograda uradili, nego da shvate da prvi prioritet i najvažniji prioritet jeste opstanak Srba na tom prostoru“, kazala je Trajković.

Ona je stanje na Severu Kosova opisala kao represiju i uspostavljanje najbrutalnijeg vojno-policijskog sistema.

Takvo vanredno stanje ne može da se stabilizuje, ukoliko se ne stabilizuje civilna vlast, a civilnu vlast dominantno treba da sačinjavaju Srbi zato što su većina, kazala je Trajković.

„Mi smo imali privremene organe koji suštinski nisu imali institucionalne mogućnosti da funkcionišu“, kazala je ona.

„I plus, imali ste Banjsku gde je upala jedna grupa vođena Radoičićem“, kazala je i dodala sa svi ovi potezi, kojima je nanijeto zlo srpskom narodu, „bili u funkciji komrpomitacije Srba na Kosovu i etiketiranja čitavog naroda kao kriminogenog“.

Srbima su time oduzeti argumenati da svoju teritoriju i svoje pravo na opstanak štite kroz demokratske metode, nego „sada mi treba da trpimo zato što neko traži da Radoičić bude procesuiran“, kazala je Trajković.

„Zamislite državu koja želi da zaštiti čoveka koji suštinski pripada mafiji“, dodala je ona i poručila da „zaista ne razumije zašto to ne urade na način što bi možda dobili neke poene u smislu kredibiliteta koji bi mogli da povratimo i kao država i kao narod“.

Trajković stanje na Kosovu u ovom trenutku vidi kao status kvo, kao vrlo kompleksno i nejasno „što se tiče odgovornosti i Beograda i Prištine prema njemačko-francuskom planu“.

Na opasku da se položaj Srba na Kosovu pogoršava, a da vlast u Srbiji pažnju javnosti skreće na druge teme, poput litijuma, ona je rekla da to zavisi od toga „koliko javnosti znači Kosovo, koliko Srbima znači Kosovo i koliko Srbima znači ponos da brane svoju teritoriju i svoj teritorijalni integritet“.

„Srbija je zemlja bez strategije. Ta politička šizofrenija ponašanja Vučića je nešto što oduzima snagu države da se bori za svoje prioritete“, upozorila je Trajković.

Ona vjeruje da Vučić i Ana Brnabić proteklih dana aktivno i agresivno lobiraju za litijum zato što je otpor naroda veliki, a krugovi koji vode litijum i ta korporacija je vrlo moćna i vrlo mračna“.

Ona im je najverovatnije kazala „obećao si, smiri narod“, protumačila je Trajković i procijenila da bi ta korporacija, u suprotnom, vrlo značajno mogla da utiče na Vučićevu političku budućnost.

Na pitanje zašto slične reakcije građana nema i kada je u pitanju Kosovo, ona je odgovorila da u protestima naroda za vodu, vazduh i zemlju, vidi perspektivu da ta „masa, ukoliko odnese pobedu, može da ispostavi i mnogo šire zahtjeve.

Misli, pri tome, na Kosovo, za koje kaže da nije ispunilo elemente koji bi ga kandidovali da bude priznato kao de fakto nezavisna država.

Trajković naglašava i da Srbija, kao zemlja koja je okružena članicama NATO, treba da učini sve da bi postala dio te porodice, kao i da prihvati vrijednosti Evropske unije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...