NEKOM RAT, NEKOM BRAT: Rekordan izvoz turske namjenske industrije

Görgün je naglasio da je primarni cilj strategije nacionalne odbrambene industrije postizanje trajnog uzlaznog trenda u izvozu proizvoda visoke dodane vrijednosti.

  • Svijet

  • 09. Sep. 2024  09. Sep. 2024

  • 0

Turska vojna industrija u avgustu je ostvarila redordan izvoz u vrijednosti od 423 miliona dolara, pokazali su službeni podaci.

Izlazne isporuke sektora porasle su za 12,6% u usporedbi s prošlom godinom, rekao je Haluk Görgün, čelnik Predsjedništva odbrambenih industrija (SSB), na platformi društvenih medija X.

“Naš izvoz krajem avgusta premašio je 3,7 milijardi dolara”, rekao je Görgün, uz napomenu da će do kraja godine prvi put premašiti 7 milijardi dolara.

Zahvaljujući enormnoj potražnji za borbenim bespilotnim letjelicama, izvoz Turske dostigao je rekordnih 5,5 milijardi dolara 2023. a pocjenjuje se da će se ta brojka približiti 7 milijardi dolara do kraja 2024. gdoine.

Görgün je naglasio da je primarni cilj strategije nacionalne odbrambene industrije postizanje trajnog uzlaznog trenda u izvozu proizvoda visoke dodane vrijednosti.

“Naše kompanije nisu ograničene na određenu regiju; mogu izvoziti u gotovo cijeli svijet. U 2024. naše su kompanije izvozile proizvode u 171 različitu zemlju. Ovo je još jedan ključni cilj koji smo uspješno postigli”, rekao je.

Turska odbrambena industrija prošla je kroz duboku transformaciju tokom posljednje dvije decenije.

Transformacija je imala za cilj smanjenje vanjske ovisnosti o zapadnom oružju kroz inovativne inženjerske inicijative i domaće razvijene tehnologije te osiguravanje samodostatnosti.

Pokret je potaknuo razvoj niza domaćih zračnih, kopnenih i pomorskih platformi, što je na kraju pomoglo Turskoj da sklopi milijarde dolara vrijedne izvozne poslove posljednjih godina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...