PANIKA NA BALTIKU, PRIPREMA SE PLAN EVAKUACIJE: "Važno je napomenuti da smo u prvim redovima, tako da je..."

Ministrica unutrašnjih poslova Litvanije Agne Bilotajte najavila je da će plan masovne evakuacije za cijelu zemlju biti izrađen do početka oktobra.

  • Evropa

  • 09. Sep. 2024  

  • 0

Agne Bilotajte smatra da njena država sada treba da ima plan evakuacije za cijelu zemlju i da bude spremna da ga sprovede.

"Svaka lokalna vlast ima svoj plan evakuacije, ali očigledno moramo da imamo plan na nacionalnom nivou i da budemo spremni da ga primenimo", izjavila je ona.

Ministrica je istakla da je zbog cyber-napada bezbjednost stanovništva postala prioritet i da je zaštita civila sada važnija nego ikada.

"Rat protiv Ukrajine bjesni, zemlje našeg regiona izložene su hibridnim i dezinformacionim napadima, a sabotaža je naša nova realnost. Važno je napomenuti da smo u prvim redovima, tako da je danas zaštita civila postala prioritet", objasnila je ministrica.

Ona je naglasila da samo jačanje civilne zaštite na nacionalnom nivou nije dovoljno, što je dovelo do odluke o saradnji s drugim baltičkim državama. Osim toga, zemlje planiraju da zatraže sredstva od Evropske unije.

"Moramo da koordiniramo naše napore na regionalnom i evropskom nivou. To je skupo, ali je važno da udružimo svoje sposobnosti i dobijemo podršku EU. Pozivamo na procenu rizika kako bismo bolje razumjeli prijetnje i ojačali mjere javne zaštite", potcrtava ministrica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...