REZULTATI OBEĆAVAJU: Zabilježeno smanjenje pojave raširene vrste raka, ništa nije slučajno…

No ovaj je trend novijeg datuma i još ne možemo govoriti o značajnijem učinku na zdravlje. 

  • Zdravlje

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Učestalost raka kože prvi je put u padu među mladim odraslim osobama u Švedskoj nakon desetljeća porasta, no istraživanje pokazuje i da je ta skandinavska zemlja prva u Europi zabilježila takav napredak.

Rizik od nastanka raka kože smanjuje se kod mlađih od 50 godina, objasnila je za AFP Hildur Helgadottir, vanredna profesorica onkologije na Institutu Karolinska i glavna autorica studije objavljene u medicinskom časopisu JAMA Dermatology.

Taj se pad vjerovatno uvelike može pripisati povećanoj svijesti o potrebi zaštite kože od sunca i rjeđem korištenju solarija, kazala je, te objasnila da je "oko 2015. došlo do jasnog i značajnog preokreta trenda".

Prije 2015. godine među osobama u tridesetim godinama u prosjeku je uočen porast raka kože od 5 posto godišnje, ali od 2015. prosječno se smanjio za pet posto godišnje, rekla je.

Za starije od 50 godina stopa incidencije raka kože povećava se godišnje za najmanje 5 posto, a povećanje se ubrzava s godinama, kazala je. 

I premda švedski istraživači nisu analizirali uzroke smanjenja učestalosti raka kože, vjeruju da je nekoliko glavnih faktora odigralo ulogu.

Uz bolju zaštitu, minimalna dob postavljena godine 2018. na 18 godina kada je posrijedi korištenje solarija u Švedskoj i smanjenje broja dostupnih solarija još ranije zasigurno su odigrali važnu ulogu.

Jedan je od razloga i činjenica da mladi ljudi danas provode više vremena u zatvorenom prostoru uz mobilne telefone i računala, zbog čega su manje izloženi suncu, dodala je Helgadottir.

No ovaj je trend novijeg datuma i još ne možemo govoriti o značajnijem učinku na zdravlje. 

Kada je posrijedi smrtnost od raka kože, pad je vidljiv do dobi od 59 godina, ali ne i u starijih od 60 godina.

Smanjenje smrtnosti među mlađim skupinama pripisuje se smanjenju incidencije raka kože, kao i uvođenju novih lijekova protiv raka koji su poboljšali prognozu bolesti.

Među starijim osobama smrtnost se ne smanjuje jer je učestalost bolesti još uvijek vrlo visoka, rekla je prof. Helgadottir. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...