EKSPLOZIVAN RAST: Adriatic Metals iz Vareša već ima 500 zaposlenih!

U avgustu je ostvarena rekordna proizvodnja rude od 25.514 tona, u poređenju sa 5.595 tona u julu i 9.513 tona sveukupno u prvom kvartalu 2024.godine

  • Ekonomija

  • 12. Sep. 2024  

  • 1

Broj zaposlenih s punim radnim vremenom u Adriatic Metalsu u Varešu porastao je na gotovo 500, u odnosu na 296 na kraju 2023. godine, izvještava Indikator.ba.

U avgustu je ostvarena rekordna proizvodnja rude od 25.514 tona, u poređenju sa 5.595 tona u julu i 9.513 tona sveukupno u prvom kvartalu 2024.godine. Stope razvoja povećale su se na 318 miliona mjesečno.

U maju, Adriatic Metals  je isporučio prve količine koncentrata iz Vareša kupcima preko luke Ploče, a nakon toga, u posljednjih nekoliko mjeseci prodani su i otpremljeni dodatni koncentrati. Očekuje se da će puni kapacitet proizvodnje rude biti dosegnut u četvrtom kvartalu 2024. godine.

Neočekivana presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine suspendirala je sječu drveća na planiranom skladištu postrojenja za preradu i skladištima otpadnih stijena na Rupicama.

"Međutim, ne očekuje se materijalni utjecaj na operacije i vjerujemo da postoji alternativa u pohranjivanju otpada. Na raspolaganju je objekt koji se može konstruirati kada to bude bilo potrebno", navode iz Adriatic Metalsa. 

Kompanija je rezerve rude gotovo udvostručila od vremena konačne studije izvodljivosti koja je objavljena 2021.godine, a vijek rudnika je proužen na više od 18 godina.

"Imamo namjeru da to dodatno povećavamo kroz visokociljani program u Rupicama, kao i širu kampanja u ostalim našim licencama za istraživanje", navode iz Adriatic Metalsa.

Tokom prvog polugodišta, bilanca kompanije je ojačana nakon pretvorbe kapitala Queens Roada od 20 miliona dolara, kao i fonda za kapital u iznosu od 50 miliona dolara u maju kako bi se pokri troškovi povezani s prijelazom na rudarske operacije. Doseg je također postignut s Orionom Mine Finance sa dodatnih 25 miliona zajma između septembra i decembra ako bude  potrebno. Na kraju prve polovice godine, Adriitaic je imao 58,8 miliona dolara u gotovini, i u kombinaciji s inicijativama za učinkovitost, provedene tokom razdoblja, ima snažnu finansijsku poziciju.

Gledano unaprijed Adriatic Metals postat će značajna kompanija za proizvodnju novčanog toka 2025. godine i jedan od vodećih rudnika dragocjenih i baznih metala u Evropi.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...