PROCURIO ŠOKANTAN SNIMAK: Ukrajinci oborili ponos ruske avijacije! (VIDEO)

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, obaranje aviona izvedeno je ručnim, prenosivim protivvazdušnim sistemom (MANPADS ili MPADS) - raketama zemlja-vazduh.

  • Evropa

  • 12. Sep. 2024  

  • 0

Ukrajinska vojska srušila je moćni ruski borbeni avion tipa Su-30M tokom operacije u Crnom moru, objavila je danas ukrajinska vojna obaveštajna agencija GUR.

Objavljen je i snimak rušenja aviona. Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, obaranje aviona izvedeno je ručnim, prenosivim protivvazdušnim sistemom (MANPADS ili MPADS) - raketama zemlja-vazduh.

Radi se o jednom od modernijih ruskih borbenih aviona čija cijena iznosi oko 50 miliona američkih dolara. Avion koji je srušen u more pripadao je 43. zasebnoj pukovniji mornaričkog vazduhoplovstva ruskih oružanih snaga, koja je smještena na aerodromu grada Sake na okupiranom Krimu.

Rusi su izgubili kontakt s mlaznjakom jučer oko 5 sati ujutru. Otprilike tri sata kasnije pokrenuli su operaciju potrage i spašavanja u kojoj su učestvovali avion An-26, kao i helikopteri Mi-8 i Ka-27, objavili su ukrajinski izvori.

Oko sedam sati kasnije su izvijestili komandu o karakterističnoj mrlji vazduhoplovnog goriva u moru, 70 kilometara sjeverozapadno od rta Tarkankut, a ubrzo su vidjeli i olupinu uništenog Su-30SM, navode Ukrajinci.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...