UKRADENA U KANADI: Čuvena fotografija Churchilla pronađena u Italiji (FOTO)

Policija vjeruje da je fotografija ukradena između 25. decembra 2021. i 6. januara 2022. godine, u vrijeme strogih karantina tokom pandemije koronavirusa.

  • Jeste li znali

  • 12. Sep. 2024  

  • 0

Originalna fotografija Winstona Churchilla poznata pod nazivom "Lav koji riče" pronađena je u Italiji nakon što je nestala iz hotela u Otavi i zamjenjena lažnom.

Fotografiju iz 1941. godine snimio je Yousuf Karsh ubrzo nakon što je Čerčil održao ratni govor u kanadskom parlamentu.

Policija Otave je u srijedu saopštila da je fotografija pronađena u posjedu privatnog kupca u Đenovi, u Italiji, koji nije znao da je ukradena.

alt

Zvaničnici su takođe objavili da je 25. aprila priveden muškarac iz Povasana u Ontariju u vezi sa krađom i nedozvoljenom prodajom, prenosi Tanjug. Ovaj 43-godišnji muškarac, suočava se sa nekoliko optužbi u Kanadi, uključujući falsifikovanje, krađu, trgovinu ljudima i oštećenje imovine.

Fotografija prikazuje Churchilla, britanskog premijera iz ratnog vremena, na brdu Parlamenta nekoliko trenutaka nakon što je Karsh izvadio cigaru iz njegovih usta.

"Pružio sam pepeljaru, ali on nije htio da je baci... Čekao sam. On je nastavio energično da vrti svoju cigaru. Čekao sam. Onda sam mu prišao i, bez predumišljaja, ali uvijek s poštovanjem, rekao 'oprostite mi gospodine' i iščupao mu cigaru iz usta", ispričao je Karsh.

On je dodao da je Churchill izgledao "toliko ratoborno da je mogao da me proždere".

Član osoblja u hotelu "Chateau Laurier" prvi je primjetio da je fotografija zamjenjena 19. avgusta 2022.

"Duboko smo ožalošćeni ovim drskim činom", rekao je generalni direktor hotela u tadašnjoj izjavi.

Policija vjeruje da je fotografija ukradena između 25. decembra 2021. i 6. januara 2022. godine, u vrijeme strogih karantina tokom pandemije koronavirusa.

U saopštenju policije se navodi da je fotografija prodata preko aukcijske kuće u Londonu privatnom kupcu u Italiji, kao i da ni prodavac ni kupac nisu znali da je ukradena.

Krajem septembra, kanadski istražitelji otputovaće u Rim da prisustvuju ceremoniji na kojoj će neidentifikovani kupac zvanično vratiti umjetničko djelo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...