TRAGEDIJA U BUGARSKOJ: Srušio se vojni avion, oba pilota poginula (VIDEO)

Uzrok nesreće se istražuje.

  • Evropa

  • 13. Sep. 2024  

  • 0

Vojni trenažni avion srušio se u Bugarskoj i oba pilota su poginula, potvrdio je danas ministar odbrane Atanas Zaprjanov.

Avion L-39 ZA, prvi dizajniran u bivšoj Čehoslovačkoj, korišten je za vježbu za aeromiting planiran za sutra kad se srušio blizu zračne baze Graf Ignatievo u južnoj Bugarskoj.

Otkazan aeromiting

Događaj koji je trebao obilježiti 20. godišnjicu pristupanja Bugarske NATO-u potom je otkazan.

Predsjednik Rumen Radev, bivši pilot borbenog aviona i zračnih snaga, bio je kopilot u demonstracijskom letu američkog borbenog aviona F-16 prije nesreće.

Uzrok nesreće se istražuje.

Bivša država istočnog bloka članica je NATO-a od 2004. godine. Ranije su se naoružavale i opskrbljivale uglavnom opremom sovjetske proizvodnje, a sada se bugarske oružane snage sve više opremaju zapadnim ekvivalentima, navodi Index. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...