VUČIĆ NIJE PROGLASIO OKUPACIJU KOSOVA, VEĆ SAOPŠTIO MJERE: "Nema dobrog rješenja"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštava mjere koje će Srbija preduzeti povodom događaja na Kosovu i Metohiji.

  • Regija

  • 13. Sep. 2024  13. Sep. 2024

  • 1

Vučić kaže da je Beograd uvijek otvoren za dijalog sa Prištinom i da je spreman da ode u Brisel kako bi nastavio dijalog sa Kurtijem, ali da Srbija neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva.

"Kosovo je najskuplja riječ za svakog Srbina istovremeno, najlakše potezana i nerijetko nepodnošljivo njena zloupotreba nas je dovodila do lošeg. Niko nikada neće biti zadovoljan. Šta god da smo predložili, svi bi bili protiv. Oni koji pozivaju na oružje prvi dan da ih pozovemo da nemjeste krevet u kasarni, rekli bi da je to teško. Oni koji pozivaju na nezavisnost Kosova, rekli bi nam vi ste izdajnici. I to čujete na svakom mjestu. Iako sam predsjednik koji je obavio najviše razgovora, svi ostali nisu vidjeli deseti dio. Gotovo da znam zvaku srpsku kuću na Kosovu, i znam sve probleme. Gotovo da nema dobrog rješenja.

Mjere nisu lake, zahtijevaju trud, rad, nailazeći na otpore. Hoće li zadovoljiti bilo koga? Neće. Svi čekaju kraj obraćanja da bi sa svojim laganim rješenjima ustrijemili na domaću javnost, kako bi ukazali na to kako smo nesposobni, a oni su eto sposobni. Ovdje je riječ i o onima koji dolaze sa Zapada", rekao je Vučić.

"Ne postoji čudotvorac koji Srbima može da donese dobro rješenje za Kosovo. Poznajem svako srpsko selo, gotovo da znam svaku srpsku kuću na Kosovu i Metohiji, znam sve probleme. Ja znam da nema dobrog rješenja", dodao je.

"Procentualno smo gubili dramatično stanovništvo na Kosovu, još '61. godine, Albanci su to počeli da koriste '81", tvrdi on.

Dodaje da su Albanci čekali svoj momenat.

"Albanci su vidjeli svjetlo na kraju tunela kada su krenuli štrajkovi. Čekali su svoj trenutak, mi nismo razumijeli sve što se zbiva u svijetu i za to smo platili visoku cijenu. Tragičnu cijenu smo platili. Zapad samo čeka demokratske promjene u Srbiji i Kosovo je demokratsko pitanje, rekao je Vučić.

"85 zemalja priznalo je nezavisnost Kosova, i ta priča je za njih završena. Do 2013. godine imali potpuni ekonomski kolaps, rušenje nekoliko država u kojima smo bili. To je praćeno uz opštu nebrigu. Imamo 112 zemalja koji priznaju nezavisnost. Samo najsnažniji i koji imaju sličnu situaciju kao mi ostaju na našoj strani. Tada dolaze razgovori i pregovori oko Briselskog sporazuma. Potpisi na Briselskom sporazumu ne vrijede ništa", rekao je Vučić.

"U narednom periodu možemo da očekujemo lošije vijesti jer kod njih slijede izbori. Ne interesuje njih sudbina naše djece i lažu kad kažu da ih interesuje. Svaku našu mjeru sagledavaju iz ugla nezavisnog Kosova", kaže Vučić.

Vučić je objavioo pet poteza Srbije:

1. Povratak na "Status quo ante"

2. Kosovo i Metohija kao područje posebne socijalne zaštite,

3. Otpornost srpskih insitucija na KiM

4. Uspostavljanje posebnog tužilaštva

5. Odluka o nelegalnosti svih organa i instucija obrazovnaih na teritoriji KiM nakon nelegalno jendostano proglašene nezavinosti i nepostojanju svih njihovoih akata koji su donijeti ili će tek biti donijeti.

"Vidimo da sve ovo nema nikakvog smisla. Mi smatramo da je, za bilo kakav ozbiljan napredak u dijalogu, potrebno da se ispune sve ove tačke. U okviru prve tačke pokrenućemo susret sa 60 svjetskih lidera i svakom lideru dostaviću sve papire koje smo i sad dostavili, i dodatno papire. Svim članicama Savjeta bezbjednosti i Putinu i Si Đinpingu. Govorim o 60 premijera i predsjednika zemalja do kraja novembra. Uručiću i 11 odlikovanja onima koji su pomogli u borbi i lično ih uručiti u Njujorku. Od kineskih, ruskih prijatelja, Nikaragve, Konga, Emirata. Da pokažemo zahvalnost i da ne zaboravljamo one koji su nam u teškim situacijama pomogli", rekao je Vučić.

Važne političke odluke

"Malo ko u Beogradu stvarno brine o Kosovu van kafane i uobičajenih psovki, posebno o državnim organima. To je naša bolest od '45 na ovamo. Sve drugo nam je preče i važnije. Ovo nije dovijeka, ovo će da traje samo do uspostavljanja normi dogovorenih u Briselu i sporazuma iz Brisela. Sve one koji učestvuju u šikaniranju i protjerivanju Srba, da konačno možemo da ih gonimo, to ćemo da regulišemo. To će uključiti i lica srpske nacionalnosti koja u saradnji sa albanskom tajnom policijom učestvuju u progonu", istakao je.

"Svi akti potpisani suprotno Briselskom sporazumu, Srbija će doneti posebnu odluku o nelegalnosti svih institucija obrazovanih na teritoriji Kosova. Ratna okupacija je moguća samo u oružanim sukobima", kaže Vučić, objašnjavajući zašto nema osnova za ovu mjeru: "Nikada nisu željeli da razgovaraju, već samo šikaniranje i progon Srba."

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...