NAJVEĆA PROMJENA TEMPERATURE IKAD: U ovom gradu ujutro je bilo -47, a već naredni dan 9 stepeni

Ginisova knjiga svjetskih rekorda navodi da je ovo najveća promjena temperature ikada zvanično izmjerena na Zemlji u periodu od 24 sata na jednoj lokaciji.

  • Šareni svijet

  • 13. Sep. 2024  13. Sep. 2024

  • 0

Loma drži rekord za najbrži porast temperature u SAD-u u roku od 24 sata, ali i u cijelom svijetu prema Ginisovoj knjizi rekorda.

U tom američkom gradiću 14. januara 1972. godine u devet sati ujutro izmjerena je temperatura od -54 stepena Farenhajta, odnosno -47,7 stepeni Celzijusa.

Zahvaljujući toplom i suhom vjetru činuk, temperatura je dramatično porasla u naredna 24 sata. Te je tako u osam sati ujutru 15. januara 1972. godine u Lomi izmjereno 49 Farenhajta, odnosno oko 9,4.

Za samo 24 sata, to je povećanje od 103 stepeni Farenhajta, ili 57,2 stepeni Celzijusa.

Ginisova knjiga svjetskih rekorda navodi da je ovo najveća promjena temperature ikada zvanično izmjerena na Zemlji u periodu od 24 sata na jednoj lokaciji.

Prethodni rekord za najbržu promjenu temperature također se desio u Montani – tačnije u gradu Brauningu 23. i 24. januara 1916. godine. Temperatura je pala sa 7 stepeni Celzijusa na -49 za samo 24 sata, prenosi punkufer.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...