VELIKI SKANDAL NA OLIMPIJADI: Tajlandski šahisti varali protiv BiH

Iako su naši igrači slovili za favorita u duelu s azijskom selekcijom, nije išlo sve kako je planirano. Sada se zna i zašto.

  • Sport

  • 14. Sep. 2024  

  • 0

Veliki skandal je otkriven danas na 45. šahovskoj Olimpijadi, koja se održava u Budimpešti, i to baš u duelu seniora BiH i Tajlanda.

Naime, kod protivnika Dejana Marjanovića na četvrtoj tabli je, kako Srpskainfo nezvanično saznaje, pronađen neki uređaj, a poznato je da igrači kraj sebe ne smiju imati ništa slično.

Dejan je partiju predao u 42. potezu, ali su sudije naknadno njemu upisale poen.

partija u meču BiH - TajlandFOTO: FIDE/SCREESNHOT

Iako su naši igrači slovili za favorita u duelu s azijskom selekcijom, nije išlo sve kako je planirano. Sada se zna i zašto.

Sanjin Ćulum je lako osvojio poen na trećoj tabli, a Bojan Maksimovića je praktično bio pred trijumfom kada je pomislio da svi putevi vode u Rim. Pokazalo se da jedan, sa udvojenim protivničkim pješakom ostavljenim u životu, ipak vodi samo do remija.

Dalibor Stojanović je slomio protivnika nakon 95 odigranih poteza. Oko 60. poteza tajlandski šahista je čak odbio remi ponavljanjem poteza, pa mu sigurno predstoji besana noć zbog te odluke. Ostaje svakako sumnja da li je ta odluka bila njegova ili nekog sa strane.

Organizatori su, umjesto 2½:1½ u tabelu upisali 3½:½ za BiH, pa trenutno imamo šest meč bodova i 11 poena.

Rezultati reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije: Srbija – Indija ½:3½, Crna Gora – Azerbejdžan 1:3, Holandija – Sjeverna Makedonija 3:1, Kirgistan – Slovenija 1:3, Hrvatska – Kosovo* 4:0, BiH – Tajland 3½:½.

Tabela: Indija, Španija, Kina, Vijetnam, Azerbejdžan, Poljska, Mađarska i Ukrajina 8, Norveška, Iran, Kanada i Turska 7… Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, BiH i Srbija 6… Sjeverna Makedonija 4…

Šahistkinje su, kao i do sada, mogle više, ali izgleda da je presudilo neiskustvo s obzirom da u BiH nemaju dovoljno kvalitetnih turnira. Poražene su od favorizovane Švajcarske s pomalo nezasluženo visokih ½:3½.

Milana Babić je jedina remizirala iako je Lena Georgesku imala jasno bolju poziciju u središnjici. Srećom, nije vidjela u 25. potezu žrtvu lovca za dva pješaka, koja bi potpuno ogolila crnog monarha. U nastavku je Milana osvojila kvalitet i, vjerovatno ne želeći da rizikuje u obostranoj vremenskoj stisci, dozvolila ponavljanje pozicije. Milana je za sada jedina neporažena u selekciji BiH i sa 3 poena iz 4 partije zaradila 29 rejting poena.

Sofija Mimić se na izlasku iz otvaranja odlučila na malu kombinaciju koja joj je donijela topa i dva pješaka protiv dvije figure. Potom je ušla u završnicu topa protiv dva skakača, sa jednakom pozicijom. Kada je remi bio na dohvat ruke Sofija je nastavila neaktivno, što je Marija Manko brzo kaznila.

Pošto je i Sara Jaćimović izgubila bijelima protiv Sofije Hrizlove, preostalo je samo da Maša Maksimović pokuša da protiv bivše svjetske šampionke Aleksandre Kostenjuk na prvoj tabli održi remi poziciju. U jednom trenutku, u 32. potezu, umjesto da “zatvori“ drugi red, Maša se odlučila na strateški sumnjivo pomjeranje pješaka na boje polja svog lovca. Veća greška je, međutim, uslijedila potez kasnije kada je, ničim izazvana, otvorila drugi red. Protivnica je igru prevela u damsku završnicu sa pješakom više, koju je dobila u 88. potezu.

Naše šahistkinje su ostale na četiri meč boda, uz 7½ poena.

Rezultati reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije: Srbija – Kazahstan 1½:2½, Slovenija – Azerbejdžan 1:3, BiH – Švajcarska ½:3½, Italija – Sjeverna Makedonija 3½:½, Island – Hrvatska 1:3, Novi Zeland – Crna Gora ½:3½.

Tabela: Kina, Indija, SAD, Jermenija, Kazahstan, Uzbekistan i Mongolija 8, Poljska, Turska, Gruzija, Ukrajina i Azerbejdžan 7… Srbija, Crna Gora i Hrvatska 6… Slovenija 5… Sjeverna Makedonija i BiH 4…

Peto kolo je na rasporedu u nedjelju od 15 sati. Titule šampiona brane Uzbekistan u muškoj i Ukrajina u ženskoj konkurenciji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...