PROCURIO ŠOKANTAN VIDEO: Pogledajte šta ruski zapovjednici rade svojim vojnicima...

Ako se Putin nadao da bi nove ogromne vojne žrtve tokom ljeta mogle donijeti odlučujući rezultat, trebao bi biti razočaran.

  • Evropa

  • 17. Sep. 2024  

  • 0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin oklijeva narediti još jednu opću mobilizaciju, poput one "djelomične" iz 2022. godine, koja je uzrokovala unutarnje političke probleme.

Umjesto toga, Rusi su angažirali plaćenike i stalno povećavali plaće i bonuse za vojsku. Na nedavno postavljenim oglasima u moskovskom metrou nudi se godišnja plaća od 5,2 miliona rubalja, nešto više od 50.000 eura, za vojnike na ugovor.

Ipak, unatoč državnoj kontroli medija, u Rusiji ima dovoljno saznanja o užasnim uvjetima na bojištu, tako da čak ni tako enormne plaće nisu dovoljne za popunjavanje redova. Procjena britanske vlade je da je cijena rata za Rusija u ljudstvu 600.000 mrtvih i teško ranjenih. Isplate naknada obiteljima i potpore teško ranjenima postale su značajne stavke u državnom budžetu.

Ako se Putin nadao da bi nove ogromne vojne žrtve tokom ljeta mogle donijeti odlučujući rezultat, trebao bi biti razočaran. "Iako su ovog ljeta postigli neke lokalne pomake, nisu ih mogli iskoristiti za postizanje većeg napretka", rekao je jedan zapadni dužnosnik, govoreći o iscrpljenosti ruske vojske.

U međuvremenu stižu snimke koje otkrivaju kako se u ruskoj vojsci premlaćivanja nastavljaju dok se moral ne popravi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...