ZAVRŠEN SASTANAK U VLADI FBiH: Hoće li udovoljiti zahtjevima penzionera?

Sa Vladom smo postigli neki sporazum. Dogovoreno je da će se odrediti radna grupa da temeljito prouči članove zakona, sporne, i da se poradi na njihovom usaglašavanju...

  • Vijesti

  • 17. Sep. 2024  

  • 2

Upravo je završen sastanak u Vladi FBiH. Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera u FBiH, kaže da danas i nije baš ljubičast dan. Kazao je da se razgovaralo o poboljšanju materijalnog položaja penzionera.

- Ključ rješenja je poraditi na temeljitim izmjenama Zakona o PIO-u. Sa Vladom smo postigli neki sporazum. Dogovoreno je da će se odrediti radna grupa da temeljito prouči članove zakona, sporne, i da se poradi na njihovom usaglašavanju. Drugi zahtjev je da se vanredno usklade penzije. No, nema zakonskog osnova za to. Ići će se putem jednokratne novčane pomoći i očekivati je da će to biti u rebalansu budžeta polovinom oktobra, kaže Mehić. Odluka o protestima 3. oktobra bit će donesena na sjednici UO Saveza.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kaže da su na prošlom sastanku donesena 4 zaključka.

- Isplatit ćemo jednokratnu pomoć. U budžetu za 2025. planirat ćemo dva miliona za banjsko liječenje. Zatim ćemo poraditi na uspostavi Vijeća penzionera, te raditi o izmjenama Zakona o PIO/MIO.

image

Adnan Delić nakon sastanka sa penzionerima: Isplatit ćemo jednokratnu pomoć/Senad Gubelić

- Zakon neće biti mijenjan do izbora. U protivnom desio bi se kolaps sistema u FBiH. Formirat ćemo radnu grupu sastavljenu od nadležnih institucija i predstavnika penzionera. Ako oni kažu da do Nove godine nešto hitno mijenjamo ili po skraćenoj proceduri tako će biti. U ovakvoj situaciji, do izbora, to ne možemo uraditi, kaže Delić.

(Oslobođenje)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...