ZEMLJA DOBIJA NOVI SATELIT: Uskoro ćemo imati još jedan Mjesec?

Asteroid će pratiti Zemlju od 29. septembra do 25. novembra 2024. godine.

  • Šareni svijet

  • 18. Sep. 2024  

  • 0

Asteroid 2024 PT5, koji će se približiti Zemlji krajem septembra, nakratko će postati mini Mjesec.

Činjenica da je planeta uhvatila takav novi satelit nije jedinstvena, ali je zanimljiva, rekao je za „RBK“ Sergej Bogačev, šef Laboratorije za solarnu astronomiju Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka.

Asteroid će pratiti Zemlju od 29. septembra do 25. novembra 2024. godine. Ekspert je primijetio da ovaj događaj nije jedinstven, jer su se prije toga Zemlja i Mjesec više puta oslobodili sličnih svemirskih stijena koristeći zajedničku gravitaciju, prenosi sajt „lenta.ru“.

Bogačev je pojasnio da je veličina asteroida približno deset metara.

Nauku ne zanima činjenica hvatanja asteroida, već njegovo trajanje. Ovo obično traje duže, prenosi sajt „tut-news.ru“.

Ranije je u Zemljinu atmosferu iznad Filipina ušao asteroid 2024 RW1 prečnika oko 1,5 metara. Nebesko tijelo je izgorjelo u atmosferi i stvorilo svijetao trag, prenosi Politika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...