VON DER LEYEN NAJAVILA: EU sprema zajam od 35 milijardi eura Ukrajini

Zajam, koji je najavljen za vrijeme posjete šefice Komisije Kijevu, dio je šireg plana zemalja G7 za prikupljanje sredstava korištenjem prihoda od ruske imovine zamrznute radi sankcioniranja Rusije zbog invazije.

  • Evropa

  • Prije 2h  

  • 0

Europska unija će odobriti zajam i do 35 milijardi eura Ukrajini kako bi pomogla toj zemlji zaglavljenoj u teškom ratu s Rusijom, objavila je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, prenose Hina i Reuters.

Zajam, koji je najavljen za vrijeme posjete šefice Komisije Kijevu, dio je šireg plana zemalja G7 za prikupljanje sredstava korištenjem prihoda od ruske imovine zamrznute radi sankcioniranja Rusije zbog invazije.

“Nemilosrdni ruski napadi znače da Ukrajina treba kontinuiranu potporu EU-a”, rekla je von der Leyen u objavi na X-u.

Ukrajina se suočava s golemim finansijskim potrebama nakon više od dvije godine intenzivnog ratovanja koje je razorilo njenu infrastrukturu.

Rusija je izbacila iz pogona oko 9 gigavata (GW) ukrajinske energetske infrastrukture.

Države Grupe 7 (G-7) zamrznule su oko 300 milijardi dolara vrijednosti ruske finansijske imovine ubrzo nakon invazije Moskve na Ukrajinu 2022. Obvezale su se koristiti sredstva za pomoć svojoj saveznici, ali su provele mjesece raspravljajući o tome kako bi točno takav mehanizam mogao funkcionirati.

EU je u maju sklopila dogovor među svojim državama članicama prema kojem će 90 posto tih prihoda ići u fond kojim upravlja EU za vojnu pomoć Ukrajini, dok će ostalih deset posto podržati Kijev na druge načine.

Izniman je interes za tom imovinom budući da je zapela i postala takozvana neočekivana dobit. Očekuje se da će Ukrajina dobiti prvu tranšu pomoći u julu, rekli su diplomati EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...