SCHOLZ ČVRSTO ODLUČIO: "To nećemo isporučiti Kijevu!"

Njemački kancelar napomenuo je da bi za obezbjeđenje kontrole upotrebe raketa "taurus" bilo neophodno poslati njemačke vojnike u Ukrajinu, ali je to isključeno.

  • Evropa

  • Prije 23h  

  • 1

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da Berlin neće isporučiti Kijevu rakete koje mogu da dolete do Moskve.

"Iako mnogi na mene vrše pritisak, neću isporučiti krstareće rakete koje mogu da stignu do Moskve. Uvjeravam vas da neću promijeniti stav", rekao je Scholz u razgovoru sa građanima Niedergörsdorf u saveznoj državi Brandenburg.

Scholz je ponovio da je potrebno naći način za mirno rješavanje ukrajinskog sukoba.

"Sada je došlo vrijeme da se prouči kakve tu postoje mogućnosti", dodao je Scholz.

Tokom nedavnog razgovora sa građanima u gradu Prenzlau, Scholz je, takođe, potvrdio da Njemačka ne namjerava da isporučuje Kijevu krstareće rakete "taurus" dugog dometa, jer bi to povuklo "ozbiljan rizik od eskalacije".

"Tome sam rekao 'ne'", rekao je Scholz, prenosi Srna.

Njemački kancelar napomenuo je da bi za obezbjeđenje kontrole upotrebe raketa "taurus" bilo neophodno poslati njemačke vojnike u Ukrajinu, ali je to isključeno.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius smatra da slanje raketa dugog dometa Kijevu, uključujući njemačke rakete "taurus", neće biti od odlučujućeg značaja za ukrajinski sukob i Njemačka ne namjerava da prelazi ovu granicu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...