"PUCANJ U VLASTITU NOGU: Zelenski vuče čudne poteze, Zapad je OGORČEN!

Službeni razlog za njegovu smjenu je to što nije uspio zaštititi ukrajinsku mrežu od ruskih zračnih napada. No, spekulira se da je ured predsjednika Volodimira Zelenskog bio nezadovoljan time što je Kudricki blizak zapadnim partnerima, čiji interesi ponekad proturječe interesima ukrajinskog vodstva.

  • Evropa

  • 24. Sep. 2024  

  • 0

Ukrajina želi što prije povećati uvoz električne energije iz Europske unije, ali zapadni zvaničnici nisu zadovoljni nedavnom rošadom u vrhu ukrajinskog energetskog sektora, negodujući što je njima bliska osoba smijenjena s ključne pozicije. Unutarnjopolitičke igre mogle bi ozbiljno potkopati napore u uspostavljanju protoka električne energije ove zime u Ukrajini, kada se predviđa da bi zemlji moglo nedostajati oko šest gigavata, što je trećina očekivane vršne potražnje.

Konstantni ruski udari na energetsku infrastrukturu oštetili su brojne ključne objekte i ograničili opskrbu električnom energijom. Meteorolozi su najavili da zemlju vjerojatno čeka hladnija zima od prosjeka, što je natjeralo Kijev da od europskih zemalja počne tražiti povećanje kvote za opskrbu Ukrajine električnom energijom s 1,7 GW na 2,2 GW. Međutim, Europska unija sve je više zabrinuta zbog situacije koja se posljednjih sedmica odvija u nacionalnoj energetskoj kompaniji Ukrenergo.

Javni ukor

Naime, izvršni direktor Ukrenerga Volodimir Kudricki je smijenjen, a nakon toga su, u znak protesta, dva od šest članova nadzornog odbora dala otkaz. Službeni razlog za njegovu smjenu je to što nije uspio zaštititi ukrajinsku mrežu od ruskih zračnih napada. No, spekulira se da je ured predsjednika Volodimira Zelenskog bio nezadovoljan time što je Kudricki blizak zapadnim partnerima, čiji interesi ponekad proturječe interesima ukrajinskog vodstva.

Nije tajna da Kudricki njeguje dobre veze sa zapadnim donatorima, a to se najbolje moglo vidjeti u načinu kako je međunarodna zajednica osudila njegovu smjenu. Predstavnici međunarodnih finansijskih institucija poslali su rijetki javni ukor Kijevu. U pismu naslovljenom na premijera Denisa Šmihala, kritizirali su odluku o promjeni višeg rukovodstva Ukrenerga u trenutku kada se zemlja nalazi u "iznimno izazovnoj sigurnosnoj situaciji" i pozvali su na uspostavu novog, nezavisnog nadzornog odbora, rekavši da bi u suprotnom to "moglo ugroziti našu kolektivnu sposobnost podrške Ukrenergu". Pismo je, među ostalim, potpisala i Katarina Mathernová, ambasadorica EU u Ukrajini. Ambasadori grupe G7 također su izrazili zabrinutost da bi se unosni ugovori i projekti u Ukrajini mogli sklapati zahvaljujući političkoj lojalnosti, što bi dovelo u pitanje funkcioniranje pravne države. Neki stručnjaci čak vjeruju da bi Europska unija čak mogla odbiti povećati izvoz električne energije.

"Trenutno procjenjujem da je vjerovatnost proširenja kvote za opskrbu električnom energijom od EU jednaka nuli. Rekao bih kako postoje rizici da će se naša interkonekcija s evropskom stranom smanjiti", rekao je za novine Novi glas Ukrajine direktor Istraživačkog centra za energetsku industriju Oleksandr Harčenko.

Crna rupa

Kudricki je u svom prvom intervjuu za američke medije otkako je smijenjen rekao da je njegova smjena bila politički motivirana i proizašla iz njegovog protivljenja onome što je smatrao neprikladnim vladinim prekoračenjem u poslovanju Ukrenerga. "Ako imamo nezavisnog i profesionalnog operatera (mreže), niko ne može zaustaviti energetski oporavak Ukrajine. Ali, ako operater služi političarima, imam velike sumnje u to", rekao je Kudricki u intervjuu za Semafor, dodavši kako je zabrinut da bi novac koji zapadni donatori šalju u Ukrajinu mogao biti izgubljen u "crnoj rupi" birokratske neučinkovitosti i djelovanju zvaničnika u svom vlastitom interesu.

Ponovio je svoje sumnje u intervjuu za Politico, rekavši da ured predsjednika Zelenskog želi ukrajinski elektroenergetski sistem staviti pod svoju izravnu kontrolu, što će u konačnici dovesti do propasti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...