RUSI NAPALI VAŽNO UKRAJINSKO UPORIŠTE: "Oluja je počela..." (VIDEO)

Ruske su snage u istočnoj Ukrajini u augustu napredovale najbrže u posljednje dvije godine, unatoč ukrajinskom upadu u Kursk, koji je pokušao Moskvu prisiliti na odvraćanje trupa, piše Reuters.

  • Evropa

  • Prije 3h  Prije 2h

  • 0

Ruske su snage počele napad na istočni ukrajinski grad Vuhledar, uporište koje je odolijevalo ruskim napadima od početka invazije 2022. godine, javljaju ruski blogeri i državni mediji.

Ruske su snage u istočnoj Ukrajini u augustu napredovale najbrže u posljednje dvije godine, unatoč ukrajinskom upadu u Kursk, koji je pokušao Moskvu prisiliti na odvraćanje trupa, piše Reuters.

Ruski predsjednik Putin je rekao da je primarni taktički cilj Rusije zauzimanje cijele regije Donbas. Ruske snage su zauzele Ukrainsk 17. rujna, a sada su ušle u grad Vuhledar oko 80 kilometara južno od Pokrovska.

“Ruske su jedinice ušle u Vuhledar, počela je oluja”, rekao je ukrajinski proruski vojni bloger Yuri Podolyak, a više proruskih blogera je taj napad potvrdilo.

Rusko ministarstvo obrane je priopćilo da su njihove snage porazile ukrajinske jedinice u nizu mjesta, uključujući i Vuhledar, te da su poboljšali svoje taktičke položaje.

Video snimka na ruskim državnim medijima prikazuje Vuhledar, grad koji je prije rata imao više od 14.000 stanovnika, a sada je pod teškim topničkim i zračnim bombardiranjem, prenosi Jutarnji list.

“Vuhledar je prije bilo lako braniti jer se nalazi na uzvisini. No dolaskom navođenih zračnih bombi, neprijatelj ga je uspio uništiti”, navodi Andrij Kovalenko iz Centra za suzbijanje dezinformacija.

“Navođene zračne bombe i avijacija omogućuju kretanje neprijateljskog pješaštva”, dodaje.

Ukrajinski analitičari na Telegramu tvrde da ruske trupe pokušavaju okružiti Vuhledar te da su ga gađale topništvom i navođenim bombama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...