PETODNEVNI PROGRAM: Sarajevski dani poezije okupit će pjesnike iz BiH i Evrope

Program 63. izdanja ove značajne kulturne manifestacije predstavili su pisci Bisera Boškailo i Fahrudin Kučuk koji su naveli da će Festival ugostiti brojne mlade pisce i ljubitelje pisane riječi.   

  • Kultura

  • Prije 2h  

  • 0

Međunarodni književni festival "Sarajevski dani poezije" u okviru petodnevnog programa od 1. do 5. oktobra na atraktivnim lokacijama u Sarajevu i drugim gradovima BiH ugostit će autore iz Danske, Norveške, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, te mnoštvo autora iz Bosne i Hercegovine.

Program Festivala će obuhvatiti književne večeri poezije, književne razgovore, radionice i druge aktivnosti koje će omogućiti interakciju i kreativnu razmjenu među autorima i publikom, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Program 63. izdanja ove značajne kulturne manifestacije predstavili su pisci Bisera Boškailo i Fahrudin Kučuk koji su naveli da će Festival ugostiti brojne mlade pisce i ljubitelje pisane riječi.    

- U okviru dijela programa pod nazivom "Bosna i Bosanke u mojim pjesmama" nastupiće mladi autor Stefan Simić iz Srbije koji ima poseban stil pisanja, koji voli Bosnu, a njegove ode o Bosankama su vrlo poznate i popularne. Iz Crne Gore nam dolazi Boris Jovanović Kastel, svi oni imaju više od 20 zbirki pjesama i brojne prevode. Također, iz Hrvatske nam stiže Tomislav Domović – izdvojila je Boškailo.      

Na festivalu će nastupiti i brojni bh. pisci, a poseban dio programa posvećen je sjećanju na preminule pjesnike. Što se tiče dodjele nagrade "Bosanski stećak", Boškailo je rekla da je programski savjet odabrao jednog od najvećih  pjesnika Željka Ivankovića koji je mnogo doprinio bh. književnosti.  

- U javnosti su se pojavile informacije da je on odbio nagradu, ali mi se ipak nadamo da će se on predomisliti – dodala je Boškailo.

Govoreći o Dječjem programu u okviru 63. Sarajevskih dana poezije, član organizacionog odbora Fahrudin Kučuk je podsjetio na namjeru organizatora da se ova kulturna manifestacija proširi i na druge gradove, pa će ove godine sadržaji biti u Tuzli i Kaknju.

- U jednom od programa u Dječjoj kući na Grbavici napravićemo svojevrsni omaž pjesniku Mirsadu Bećirbašiću, jednom klasiku dječje književnosti i nadam se da to biti program koji će pokazati sve ono što mi kao publika nismo dovoljno znali o jednom velikanu pisane riječ naročito kada se radi o dječijoj književnosti – dodao je Kučuk.

Festival, koji organizuje Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, okupit će pisce, pjesnike i ljubitelje književnosti iz cijelog svijeta, pružajući jedinstvenu platformu za razmjenu ideja i kulturnih iskustava, navodi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...