BRITANCI ANALIZIRALI: Kopnena invazija Izraela na Libanon bila bi greška

Prije prošlosedmičnih eksplozija pagera, Hezbolah je prema konzervativnim procjenama imao oko 20.000 aktivnih boraca. Taj broj na prvu nije velik, a Hezbolah sigurno nije dorastao izraelskoj zračnoj moći. No, Hezbolahu idu u prilog najmanje tri faktora:

  • Svijet

  • 25. Sep. 2024  25. Sep. 2024

  • 1

Izrael je nakon tri dana snažnih zračnih napada na Libanon i ciljeve Hezbolaha najavio mogućnost kopnene invazije. I dok SAD i Zapad nastoje diplomacijom odvratiti i jednu i drugu stranu od daljnje eskalacije, BBC u analizi piše da to možda i ne bi bila najpametnija odluka za njih.

Hezbolahovi borci su motivirani i prekaljeni

Posljednji put kad je Izrael ušao u rat s Hezbollahom, 2006., nadao se da će slomiti svog neprijatelja samo zračnom snagom. Kad to nije uspjelo, morali su poslati kopnene snage i dvije su se strane međusobno borile 34 dana. Nitko se nije pomaknuo s mrtve točke i sukob je završio primirjem.

Sve indikacije govore da je izraelsko vrhovno zapovjedništvo sada došlo do istog zaključka, ako Hezbollah ne odustane s raketiranjem Izraela, a zasad ne pokazuje da će učiniti, bit će potrebno djelovati na terenu kako bi se osigurala izraelska sjeverna granica. Izraelske kopnene snage suočile bi se s velikim izazovom.

Prije prošlotsedmičnih eksplozija pagera, Hezbolah je prema konzervativnim procjenama imao oko 20.000 aktivnih boraca. Taj broj na prvu nije velik, a Hezbolah sigurno nije dorastao izraelskoj zračnoj moći. No, Hezbolahu idu u prilog najmanje tri faktora:

  • Njegove su snage prekaljene u bitkama, jer su posljednjih nekoliko godina provele boreći se u Siriji protiv pobunjenika.
  • Oni dobro poznaju teren. Proveli su 18 godina pripremajući se za ovo, predviđajući gdje je najbolje postaviti zasjedu izraelskim snagama
  • Oni su fanatično motivirani. Borba protiv Izraela njihov je razlog za postojanje i mnogi se ne boje "postati mučenici", tj. umrijeti boreći se protiv Izraela

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...