SADA JE SVE JASNO: Schmidt je megafon politike zvaničnog Zagreba!

Christian Schwarz-Schilling, Miroslav Lajčak i Valentin Inzko NIKADA nisu istupali pred ECHR u Strazburu. 

  • Mini market

  • Prije 6h  

  • 13

Piše: Sead NUMANOVIĆ / Politički.ba

“Visoki predstavnik će pristati da Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) pruži nezavisne informacije u svojstvu "prijatelja suda" (Amicus Curiae), kako su visoki predstavnici i ranije činili u mnogim drugim predmetima. To je uobičajena praksa", objavio je OHR.

Iz ureda Christiana Schmidta medijima su, kao "odgovor" na brojna pitanja u vezi s nastojanjem visokog predstavnika da se umiješa u predmet Kovačević, poslali "stav".

Nekakav "Odjel za strateško komuniciranje i press" poslao je pamflet koji vrvi neistinama. 

Najprije NIJE TAČNO da će Schmidt "pristati da Evropskom sudu za ljudska prava pruži nezavisne informacije".

Visoki predstavnik je svim silama upr'o da se uvali u raspravu Velikog vijeća ECHR-a o slučaju Kovačević protiv BiH. U tu svrhu, po prvi put, nije angažirao Pravni odjel OHR-a, već britansku advokatsku firmu. Zašto?!

Onda, apsolutno ne stoji ni stav da se radi o "nezavisnim informacijama". 

Schmidt je, naime, u izvještaju pred Ujedinjenim nacijama iz novembra 2023. godine rekao:

"Ukoliko bude potvrđena, presuda bi mogla dodatno podijeliti bh. političke stranke po pitanjima reforme Ustava, čime bi provedba ECHR-a [presude Sejdić i Finci] i odluka Ustavnog suda [između ostalog: Ljubić i Komšić] postala još izazovnija, jer zahtevaju ustavne amandmane. Za implementaciju je potrebna snažna međunarodna posvećenost u olakšavanju i puno angažmana unutar društva kako bi ovi amandmani bili prihvatljivi za sve konstitutivne narode i ostale, osiguravajući nediskriminaciju".

Time je svoje stavove usaglasio sa pozicijom Vlade Hrvatske.

A Hrvatska aktivno i svim sredstvima radi na tome da obori prvostepenu odluku ECHR-a u slučaju Kovačević.

Time je Schmidt izgubio "nezavisnost" i postao - opet - megafon politike zvaničnog Zagreba. 

Ovaj tekst smo počeli citatom iz OHR-a u kome se kaže i da Schmidt želi kao "prijatelja suda" (Amicus Curiae), kako su visoki predstavnici i ranije činili u mnogim drugim predmetima", iznijeti argumentaciju.

E TEK TO NIJE TAČNO!

Christian Schwarz-Schilling, Miroslav Lajčak i Valentin Inzko NIKADA nisu istupali pred ECHR u Strazburu. 

Pravni odjel OHR-a jeste. Ali, da ponovimo, ni Schwarz-Schilling, ni Lajčak, a ni Inzko nisu!

Osim što je iznio neistinu da će "pristati... pružiti...", Schmidt je iznio neistinu i o angažmanu drugih visokih predstavnika.

ZAŠTO?

Politicki.ba poslao je upit OHR-u. Bili smo maksimalno jednostavni - zamolili smo ih da nam nabroje visoke predstavnike koji su svjedočili ili na bilo koji drugi način lično istupali pred ECHR. 

Nismo dobili odgovor. 

"Odjel za strateško komuniciranje i press" ne može ni odgovoriti jer su već ranije, u ime Schmidta, iznijeli neistinu u "stavu" distribuiranom medijima. 

A neće ni odgovoriti jer bi onda Schmidt morao objasniti zašto je zaobišao vlastiti Pravni odjel OHR-a, a angažirao advokatsku firmu iz Londona. 

Taj aranžman je više nego čudan!

Pravni odjel OHR-a i dalje ima jako stručne ljude. Neki od njih su tu već dugi niz godina i pripremali su i izlagali pred ECHR-om. Imaju, dakle, potrebno iskustvo. A i znanje. 

Ipak, Schmidt se odlučio za advokate iz Londona. 

Znamo i koje.

Zašto?

Zašto pred "živog" Pravnog odjela, Schmidt koristi londonske advokate. Šta to oni bolje znaju od OHR-ovih iskusnih pravnika?

Ili se Pravni odjel OHR-a ne može angažirati jer ovo što Schmidt radi nije u skladu s njegovim mandatom?

Iznad svega, ko i iz kojih izvora plaća angažman advokata iz Londona? 

A oni nisu jeftini, to je sigurno!

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...