CIK JE OVE GODINE NEMILOSRDAN: Pogledajte ko je sve danas kažnjen...

"Riječ je o preuranjenoj kampanji i prijedlog službe je da se SDP kazni sa 10.000 KM", rečeno je. Nakon toga je odluka o kazni donešena jednoglasno.

  • Politika

  • Prije 3h  

  • 0

Centralna izborna komisija izrekla je danas više kazni političkim partijama i kandidatima zbog preuranjene izborne kampanje, zloupotrebe djece u političke svrhe ili govora mržnje.

Tako je SNSD kažnjena sa 8.000 KM zbog zloupotrebe djece u političke svrhe.

"Mladi socijaldemokrati SNSD-a Ugljevik donirali su 30 sadnica osnovnim školama. Pri tomke su se slikali s djecom koja su držala te saksije. Zbog toga su po ocjeni službe zloupotrijebili djecu u svoje političke svrhe. Zbog navedenih objava koje su dijelili na društvenim mrežama, prijedlog službe je da se SNSD proglasi odgovornom što je zloupotrijebila djecu u političke svrhe i da se kazni s kaznom od 8.000 KM", rečeno je na sjednici.

Članovi Centralne izborne komisije ovu odluku su donijelo jednoglasno.

CiK je također kaznio SNSD zato što je u Doboju, dan uoči početka predizborne kampanje, postavio plakate ispred rukometne dvorane čime je, kako je rečeno, vodio preuranjenu kampanju. Zato je dobio kaznu od 8.000 KM.

SNSD je zbog predsjednika Dodika i člana Ljube Ninkovića, odnosno njihovih izjava, kažnjen sa 5.000 KM. Ustanovljeno je da su Dodik i Ninković tokom jednog predizbornog skupa vrijeđali pripadnike LGBT zajednice govoreći o jednoj političkoj partiji i Gradskom vijeću Banja Luke. Sam Ninković je kažnjen sa 7.000 KM.

Također, Centralna izborna komisija je tokom sjednice uvažila žalbu SNSD-a i poništila mu ranije izrečenu kaznu od 7.000 KM.

Tokom sjednice sa 8.000 KM kažnjen je i PDP jer je njihov član Draško Stanivuković zloupotrijebio javne resurse. Sam Stanivuković je također kažnjen sa 8.000 KM.

Kažnjen je i SDP nakon prijave Udruženja građana "Pod lupom." Nermin Nikšić, premijer Federacije, na zvaničnoj Facebook stranici Vlade Federacije je napisao da je Vlada donijela uredbu o nepoporezivanju pomoći radnicima i uz fotografije stavio logo SDP-a. Na taj način je aktivnosti Vlade prikazivao kao uspjeh SDP-a i zloupotrijebio funkciju premijera za političku partiju kojoj pripada.

"Riječ je o preuranjenoj kampanji i prijedlog službe je da se SDP kazni sa 10.000 KM", rečeno je. Nakon toga je odluka o kazni donešena jednoglasno.

Kažnjena je i lista Za pravdu i red Nebojše Vukanovića zato što je zloupotrijebila djecu u političke svrhe. Vukanović se slikao s djecom i maloljetnicima ispred štanda svoje stranke i objavljivao fotografije na društvenim mrežama. Lista Za pravdu i red je kažnjena sa 3.000 KM, baš kao i Vukanović.

Podsjetimno, kako smo ranije i objavi, kandidat za načelnika Kalinovića ispred PDP-a Vlado Sladoje kažnjen je sa 20.000 KM radi veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića tokom predizborne kampanje. CiK je kaznio i njegovu stranku i to sa 3.000 KM.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...