MIRO LAZOVIĆ O SVJEDOČENJU VISOKOG PREDSTAVNIKA: "Schmidt će pokazati svoje pravo lice"

Tridesetogodišnja etnička dominacija konačno mora prestati. Ustavne etničke diskriminacije moraju biti zamijenjene ljudskim pravima i slobodama. 

  • Politika

  • Prije 2h  

  • 0

Christian Schmidt je znao više puta javno reći da je on na strani svih građana BiH. U Strazburu, prilikom razmatranja presude u slučaju Kovačević, imaće priliku da nas u to i uvjeri.

"Prije više od godinu dana na susretu predstavnika Civilnog vijeća sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom tražio sam da OHR i on lično, ukoliko im je cilj da BiH postane država punih ljudskih prava i sloboda na cijelom prostoru , moraju prioritet dati  provođenju presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura", objavio je Miro Lazović. 

Ovaj prekaljeni bosanskohercegovački političar i istaknuti član Demokratske fronte na svom Facebooku još je napisao: 

Gosp. Schmidt je izrazio saglasnost da su etničke politike smetnja za evropski put BiH  uz obećanje da će njegove naredne aktivnosti biti prvenstveno okrenute provođenju presuda Suda iz Strazbura. 

U protekloj, kao i tekućoj godini, po ovom pitanju,  nije bilo aktivnost OHR-a i visokog predstavnika. Naprotiv, njegovo nedavno obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti UN nagovijestilo je da presudu SZLjP u slučaju Kovačević smatra problematičnom za političke odnose u BiH. 

Stoga su razumljive kritike koje se ovih dana, sa više adresa , osim iz redova TROJKE, upućuju visokom predstavniku povodom najave da će prisustvovati novembarskoj sjednici Suda koja će potvrditi prvostepenu presudu u korist apelanta ili će je preispitati, nakon što su se "nelegalni" apelanti žalili. 

Od te odluke Suda, kao i od već donešenih presuda, zavisi kakva će biti naša budućnost.

Hoćemo  ostati u etničkim kavezima u kojima nas etničke politike trideset godina ćine zarobljenim ili ćemo kao slobodni građani, bez diskriminacija i poniženja, početi graditi zdravo društvo  i stabilnu demokratsku državu.

Christian Schmidt bi morao stati na stranu građana BiH. Njegova uloga to zahtjeva. On je tu da svojim aktivnostima otklanja blokade na putu BiH u EU i NATO,  a ne da zadovoljava interese etničkih lidera i nazadnih etničkih politika.

Tridesetogodišnja etnička dominacija konačno mora prestati. Ustavne etničke diskriminacije moraju biti zamijenjene ljudskim pravima i slobodama. 

Christian Schmidt  je znao više puta javno reći da je on na strani svih građana BiH.

U Strazburu,  prilikom razmatranja presude u slučaju Kovačević,  imaće priliku da nas u to i uvjeri. 

U suprotnom, njegova pozicija kao Visokog predstavnika u BiH, sa pravom, biće na udaru. 

Izgubiće povjerenje građana.  Ne samo on, već i članice PIC-a kao i Američka administracija", stoji u objavi Lazovića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...