RAT JE DEFINITIVNO POČEO: Izrael izvršio agresiju na Liban! (FOTO, VIDEO)

Izraelska vojska je sat vremena ranije upozorila da će pogoditi određene zgrade u gusto naseljenim južnim predgrađima, ustvrdivši da ih naoružana skupina Hezbollah koristi kao objekte i poručila stanovnicima da odu.

  • Vijesti

  • Prije 3h  Prije 2h

  • 0

Izraelska vojska potvrdila je da su njene trupe započele kopnenu invaziju na Libanon. Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su kako su započele "lokalizirane i ciljane napade" na Hezbolahove ciljeve u pograničnom području južnog Libanona.

Ovu informaciju je još ranije potvrdio State Department. 

"Izraelske snage trenutno izvode ograničene kopnene operacije protiv Hezbollaha unutar Libana", naveo je State Department.

Prema posljednjim informacijama, osim Bejruta, izraelska avijacija bombarduje i sirijski glavni grad Damask. 

Strašne eksplozije odjekuju Bejrotom

Ogromne uzastopne eksplozije čule su se širom libanske prijestolnice Bejruta nešto iza ponoći po lokalnom vremenu u utorak, objavio je Reuters, dok je nešto ranije potvrđeno da je izraelska vojska gađala južna predgrađa grada.

U Reutersovom prijenosu uživo mogao se vidjeti golemi oblak dima. Nešto ranije Reuters je objavio da su najmanje dva izraelska projektila pogodila južna predgrađa Bejruta.

Izraelska vojska je sat vremena ranije upozorila da će pogoditi određene zgrade u gusto naseljenim južnim predgrađima, ustvrdivši da ih naoružana skupina Hezbollah koristi kao objekte i poručila stanovnicima da odu.

Klasično obilježje kopnene invazije

Trenutno vidimo "klasična obilježja" kopnene invazije koja se odvija na izraelsko-libanonskoj granici, kaže dopisnik Sky Newsa za Bliski istok Alistair Bunkall.

Izraelska vojska je ranije proglasila nekoliko gradova u blizini svoje sjeverne granice s Libanonom zabranjenim vojnim zonama, dok su se pojavili izvještaji o artiljerijskoj vatri koja je večeras pogodila područja južnog Libanona.

"Sve su to klasična obilježja prije invazije. Prvo velika zračna kampanja, a sada topništvo ide vrlo intenzivno. Onda biste očekivali da će vas kopnene snage slijediti, ako to već nisu učinile", kaže Bunkall.

altIzraelsko bombardovanje juga Libana (Foto: AP)

altIzraelsko bombardovanje juga Libana (Foto: AP)

Urednica Sky Newsa Deborah Haynes nalazi se u sjevernom Izraelu te se oglasila na društvenoj mreži X.

"Iza mene, u mraku iznad brda, je smjer Libanona", kaže Haynes.

"Jasno je da se događa neka vrsta vojne akcije. Svake minute možemo čuti pucnjavu koji ide u tom smjeru."

"Svakih nekoliko minuta čuju se snažne eksplozije"

Izraelski zračni napadi na Dahieh, koji se nalazi među južnim predgrađima Bejruta, pojačali su se, pretvarajući noć u Bejrutu u besanu.

Svakih nekoliko minuta čuju se snažne eksplozije, neke glasnije od drugih, javlja BBC-jeva reporterka.

"S mog balkona ponovno vidim oblake dima i narančasto svjetlo iznad Dahieha. Susjedi su svi budni, a s svakom eksplozijom trče na balkone da vide gdje je udar pogodio. U zraku iznad grada čuje se zujanje drona, koji leti nisko, kao i proteklih dana", izvještava reporterka. 

Tisuće ljudi iz Bejruta već su raseljene, a neki spavaju na ulicama jer nema dovoljno skloništa

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...