NEOČEKIVANO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Ovo bi mogla biti prekretnica u liječenju raka…

Znanstvenici su otkrili da je kombinacija pojačala energiju T stanica putem glikolize, održavajući ih aktivnima protiv raka.

  • Zdravlje

  • 03. Okt. 2024  

  • 0

Dvije nove studije sugeriraju da bi korištenje takozvanog "jinga i janga" imuniteta pacijenata oboljelih od raka moglo značajno poboljšati njihove izglede za preživljavanje. Taj se pristup usredotočuje na često zanemaren imunološki odgovor.

Imunoterapija, koja jača vlastitu odbranu pacijenta protiv raka, obećava, ali je njezin uspjeh dosad bio nedosljedan. Znanstvenici su u novom istraživanju željeli znati zašto neki pacijenti postižu dugotrajnu remisiju, dok se drugi imaju relaps. Otkrili su da uspješniji slučajevi pokazuju znakove neočekivanog imunološkog odgovora.

Kombinacija odgovora kao ključ

Zanimljivo je da se taj drugi odgovor imuniteta, za koji se smatralo da potiče rast raka, pokazao vitalnim. U daljnjoj studiji provedenoj na miševima, znanstvenici su testirali učinak kombiniranja dvaju imunoloških odgovora. Od miševa koji su primili oba, njih 86 posto je bilo izliječeno, dok nijedan nije preživio sa samo jednim imunološkim odgovorom. Što je još više zapanjujuće, miševi koji su kasnije bili izliječeni odoljeli su novim tumorima kada su uvedeni 70 dana nakon tretmana.

Ljudski imunološki sistem, iako snažan, ne uspijeva uvijek protiv raka. Imunoterapija ima za cilj pomaknuti ravnotežu uklanjanjem T stanica, njihovim pojačavanjem kimernim antigenskim receptorima (CAR) za ciljanje raka i njihovim ponovnim uvođenjem u tijelo. Ova metoda, CAR-T stanična terapija, posebno je učinkovita za rak krvi, kao što je akutna limfocitna leukemija (ALL), ali se kod mnogih pacijenata rak se ponovno javlja unutar godine dana.

Dvije studije

Kako bi otkrili zašto neki pacijenti godinama ostaju bez raka, tim iz švicarskog Federalnog politehničkog univerziteta u Lausanni (EPFL) proučavao je više od 700.000 CAR-T stanica iz 82 pacijenta s ALL-om. Pronašli su iznenađujući trend: oni u dugotrajnoj remisiji imali su markere povezane s imunološkim odgovorom tipa 2, za koji se prije smatralo da nije bitan za borbu protiv raka. To neočekivano otkriće otkrilo je vezu između remisije i imunoloških faktora tipa 2, iako to ostaje zasad samo na razini korelacije, a ne potvrđene uzročnosti.

Druga studija dalje je istraživala mehanizam testiranjem CAR-T stanične terapije na miševima s adenokarcinomom debelog crijeva. Oni koji su primili kombinaciju odgovora tipa 1 i tipa 2 imali su stopu izlječenja od 86 posto, dok niti jedan miš u skupini s jednim odgovorom nije preživio. Znanstvenici su otkrili da je kombinacija pojačala energiju T stanica putem glikolize, održavajući ih aktivnima protiv raka.

Sinergija

-Naši rezultati pokazuju da se imunitet tipa 1 i tipa 2 može smatrati sinergijom, poput jina i janga, rekao je Li Tang, koautor obje navedene studije. Oba navedena istraživanja objavljena su u časopisu Nature, piše Science Alert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...