VOJSKA JE NA TERENU: Ministar Helez posjetio Jablanicu

"Posjetio sam Jablanicu, općinu najteže pogođenu katastrofalnim  poplavama u našoj zemlji te se iz prve ruke uvjerio u razmjere katastrofalnih poplava", rekao je ministar Helez.

  • Vijesti

  • 04. Okt. 2024  

  • 0

Donju Jablanicu danas je posjetio i ministar odbrane BiH Zukan Helez koji se na licu mjesta uvjerio u razmjere katastrofe koja je, prema do sada potvrđenim informacijama odnijela 16 života. "Posjetio sam Jablanicu, općinu najteže pogođenu katastrofalnim  poplavama u našoj zemlji te se iz prve ruke uvjerio u razmjere katastrofalnih poplava.

Razgovarao sam na načelnikom općine Jablanica Damirom Šabanovićem, drugim predstavnicima općinske vlasti i građanima te ponudio punu pomoć Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH.

Od ranog jutra su pripadnici Oružanih snaga BiH angažovani na području Jablanice, spašavaju civile i njihovu imovinu te pomažu mještanima u otklanjanju posljedica poplava. 
Facebook post


Pripadnici Oružanih snaga BiH su prvi reagirali, nekoliko sati prije pripadnika drugih spasilačkih službi te su spasili mnoge živote.

U operaciju spašavanja uključen je helikopter, inžinjerijske mašine, te pješadijske jedinice OS BiH. Nažalost, poplave su odnijele i ljudske živote. Porodicama stradalih upućujem najiskrenije saučešće. Moje misli i molitve su uz njih.

Koliko god bude trebalo Oružane snage BiH ostaju u Jablanici i pomagat će građanima ove općine.

Također, pored angažmana Oružanih snaga BiH u Jablanici, pomažemo i u Konjicu, Kiseljaku, Fojnici, Brezi te svim drugim područjima pogođenim poplavama.

Vijeće ministara BiH će iz tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH odobriti sredstva za pomoć stanovništvu pogođenih područja te radi na primanju međunarodne pomoći za pomoć poplavljenim općinama.

Biće potrebno da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini sarađuju kako bi se otklonile posljedice ovih katastrofalnih poplava", stoji u objavi ministra Heleza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...