NEOČEKIVAN POTEZ IZ VATIKANA: Papa Franjo imenuje 21 novog kardinala



Iako pape mogu odlučiti o tome da imenuju kardinale u bilo kojem trenutku, Franjina odluka o novim imenovanjima upravo sada sve pomalo iznenađuje.

  • Evropa

  • Prije 3h  

  • 0

Papa Franjo u nedjelju je najavio da će imenovati 21 novog kardinala u sklopu globalne Katoličke crkve, u neočekivanom potezu i pokušaju da utječe na moćnu grupu crkvenih ljudi koji će jednoga dana izabrati njegovog nasljednika.

Ceremonija novih imenovanja, poznata kao konzistorij, održat će se 8. decembra, najavio je 87-godišnji Papa za vrijeme svoje sedmične podnevne molitve s hodočasnicima i turistima na Trgu svetoga Petra. Bit će to deseti konzistorij koji je sazvao Franjo od svoga izbora za prvoga papu iz Latinske Amerike prije 11 godina.

Iako pape mogu odlučiti o tome da imenuju kardinale u bilo kojem trenutku, Franjina odluka o novim imenovanjima upravo sada sve pomalo iznenađuje.

U trenutku Papine objave 122 kardinala mlađa su od 80 godina i oni mogu glasati u budućoj konklavi. Crkveni zakon tehnički ograničava broj takvih kardinala na 120, ali i prethodni su ih pape često imenovali više, prenosi Hina.

Dvojica kardinala koji trenutno mogu glasati u konklavi do kraja godine će ostarjeti, a njih još 13 će do kraja 2025. prijeći predviđeni prag za glasanje.

Svim kardinalima, bez obzira na njihovu dob, dopušteno je sudjelovanje na sastancima koji se održavaju prije konklave, a zovu se generalne kongregacije, što im daje pravo glasa pri izboru osobe za koju misle da bi je trebali izabrati mlađi kardinali.

U rigidnoj crkvenoj hijerarhiji kardinali su odmah iza pape i njegovi su najbliži savjetnici. Zbog svoje historijske moći i utjecaja i danas ih nazivaju prinčevima Crkve, iako im je papa Franjo poručio da ne žive poput kraljeva i da se približe siromasima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...