POTPUNI "SLOM" ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Pogledajte šta Njemačka predlaže da spasi tržište

U augustu je prodaja u Njemačkoj pala za čak 69 posto

  • Auto

  • Prije 2h  

  • 0

Velika je kriza u Njemačkoj u sektoru proizvodnje automobila jer puno su uložili u električne aute, a pad njihove kupovine na tržištu sve već i veći. U augustu je prodaja u Njemačkoj pala za čak 69 posto, prenosi Dnevno.hr.

To je najveći pad prodaje električnih auta na mjesečnom nivou u historiji njemačkog tržišta, međutim ni ranije ove godine situacija s električnim autima nije bila bajna. Pad zanimanja za električne automobile i slabija prodaja problem je i u mnogim drugim državama Evropske unije.

Najnoviji prijedlog njemačke stranke SPD, koja je član vladajuće koalicije je finansijski podsticati vlasnike starih automobila da pređu na električni. Za prelazak sa starog vozila s motorom na unutrašnje sagorijevanje na novi električni automobil kupci bi dobili 6.000 eura.

Sve pokušavaju

Tokom ekonomske krize 2009. godine, Njemačka vlada uvela je bonus od za kupnju novog vozila, međutim tada su u obzir dolazile sve pogonske opcije. Svatko ko je staro vozilo predao na otpad i kupio novi dobio je ekološki bonus od 2.500 eura. Ta mjera koja je državu koštala 5 milijardi eura pokazala se punim pogotkom, jer prodaja automobila je doživjela veliki rast.

Njemačka stranka SPD nada se da će nova ideja pokrenuti njemačku tranziciju s motora s unutarašnjim izgaranjem na čišća električna vozila te podržati nastojanje da se postignu klimatski ciljevi.

Protivnici prijedloga, uključujući Njemačko udruženje industrije energetike i vode (BDEW), tvrde da je SPD cilja na pogrešan problem i poziva vladu da kao prioritet postavi širenje infrastrukture za punjenje.

Udruga tvrdi da će bez značajnijeg povećanja broja punionica, kako u urbanim tako i u ruralnim područjima, usvajanje električnih vozila biti sporo, bez obzira na finansijske podsticaje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...