DRAGAN BURSAĆ PITA: Zašto Popović najavljuje građanski rat u Crnoj Gori?

Ili će vlast biti tridesetoavgustovska uz „dopuštene varijacije“, ili će se puškarati na obalama Morače. Pominjanje Jakova Milatovića je ovdje efemerna stvar.

  • Mini market

  • 08. Okt. 2024  08. Okt. 2024

  • 0

Piše: Dragan BURSAĆ (CdM)

“S kakvim to mračnim informacijama vlada Popović, pa nonšalantno priziva građanski rat, kao da je sniženje u Voliju? Ili će biti da litijaši, kroz usta Popovića, kao da kažu: nismo mi džaba nosili krstače i litijali, nismo mi džaba digli i sproveli četničku kontrarevoluciju, da bi nam sad DPS opet držao glavni grad? Biće da je Popović samo artikulisao misli srpskog sveta i u vidu prijetnje ih ispustio u etar. Nekažnjeno, dabome!“

Savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Milan Popović, gostujući na Televiziji Vijesti, najavio je “povećanje unutrašnjeg nasilja i mogućnost izbijanja građanskog rata u Crnoj Gori“, u slučaju da izborna lista Jakova Milatovića napravi postizbornu koaliciju sa DPS-om.

Šta to Popović zna što mi ne znamo?

Konkretnije:

„To će značiti povećanje vjerovatnoće izbijanja unutrašnjeg nasilja većih razmjera, povećanu agresivnost mafiokratije, povećanu vjerovatnoću građanskog rata u Crnoj Gori. Pogotovo kada vidimo da je u Gazi i Ukrajini stanje takvo kakvo je“, kazao je Popović.

Čekaj, čekaj, čekaj, o čemu to zbori profesor Popović? Kakav sad crni građanski rat? Šta to zna vajni profesor, a ne znamo mi obični smrtnici? O kakvoj to povećanoj agresivnosti je riječ? Kakvo „unutrašnje nasilje“? S kakvim to mračnim informacijama vlada Popović, e da bi nonšalantno prizivao građanski rat, kao da je sniženje u Voliju?

Ili će biti da je riječ o prijetnjama čuvara ratnog plamena od 30. avgusta 2020? Ili će biti da ti isti litijaši, kroz usta Popovića, kao da kažu: nismo mi džaba nosili krstače, nismo mi džaba digli i sproveli četničku kontrarevoluciju, da bi nam sad DPS opet držao glavni grad? Biće da je Popović samo artikulisao misli svjetine, pardon, misli srpskog sveta i u vidu prijetnje ih ispustio u etar.

Milatović je efemeran za cijelu priču

Ili će vlast biti tridesetoavgustovska uz „dopuštene varijacije“, ili će se puškarati na obalama Morače. Pominjanje Jakova Milatovića je ovdje efemerna stvar. Očigledno bi uvaženi profesor nametnuo scenario građanskog rata i da je pomenut Spajić. Ili bi tada bilo i gore? Ili bi u tom slučaju odmah stupio na snagu scenario „povećanje agresivnosti“, što god to značilo?

A to znači, kazali bi vam stanovnici Sarajeva aprila 1992. godine, pojavu naoružanih „drugova“ koji imaju osobinu, onu Martićevu, da postavljaju barikade na put. To znači, kazao bi vam svaki stanovnik Krima iz 2014, pojavu „malih zelenih“, eto tako nekih koji dođu i uzmu tuđe.

Nego, kad smo kod „malih zelenih“ i ostalih putinofila, hajde da se podsjetimo nečega što ima veze i sa Ukrajinom, ali još više sa Crnom Gorom i pričom profesora Popovića.

Priča o ukrajinskom scenariju nije od juče, niti je nova

Naime, varaju se oni koji kažu kako se eto ništa slično nije desilo glede širenja panike u turbulentnom vremenu od kontrarevolucije do danas u posljednje četiri godine. A varaju se, jer sindrom memorije akvarijumske ribice vlada ovim prostorima kao bubonska kuga onomad.

Znate li ko je ovo rekao, makar onako odokativno?

„Rusija u sukobu u Ukrajini čuva osnovne vrijednosti ne samo ruskoga naroda, ona jednostavno staje na stranu čovjeka, bori se za čovjeka!… To je, u stvari, čišćenje ukrajinskog naroda od duhovne bolesti kojom su ga zarazili fašistički ideolozi.“

Ne, nije ni Putinov duhovni ker Dugin, a nije ni neki pijani četnik sa beogradske džade koji nosi krstaču i nastavlja litijašku tradiciju započetu u Crnoj Gori prije dvije godine. U pravu ste, riječ je o Mićoviću, samo kojem, majka mu stara?

Riječ je o Milutinu, Joanikijevom bratu, inače laureatu najveće crnogorske književne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“ za 2021. za knjigu „Luče u tami Crne Gore“. O crnim „Lučama“ Milutinovim ćemo potonje. Inače, konkretno, Milutin zaziva nestanak ukrajinskog naroda, a sve je pribilježeno u ruskoj informativnoj agenciji „Красная Весна”.

Dobro, sad lakše pitanje – znate li ko je ovo rekao?

„Mi moramo da saosjećamo sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, prije svega da se molimo Bogu za taj narod koji se, nažalost, međusobno zavadio. A to nam ne djeluje nepoznato: i kod nas je mnogo podjela i zavada. Pa i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina.“

E sad već lako, kad Milutin ono prvo izgovori, sa druge strane hemisfere ludila odazove se Jovan, ili ti Joanikije, brat i episkop helikopterski, koji u jednoj crkvenoj besjedi kazuje ovo potonje.

Nezgodno je samo što su braća Mićović u dvoglasju pričali prije tačno dvije godine i jedan mjesec pride, i naravno – NIKO NIŠTA. Tada je valjda litijaška većina mogla sve, pa i nekažnjeno prizivati „ukrajinski scenario“ u Crnoj Gori.

Ni onda kada je Milutin Mićović prije dvije godine kazao:

„Niko normalan to ne priželjkuje, ali ova politička struktura, sa ovoliko i ovako heterogene političke pameti, koja samo ima ambiciju da vlada Crnom Gorom, ubrzaće apsurd koji je planuo i pred našim očima… Tamo nedaleko, u Ukrajini…”

I šta se desilo, je l’ neko priveden?

Desilo se jedno veliko NIŠTA.

Šta kaže Krivični zakon

Pa onda, kada Milan Savjetnik Popović ponovno zlokobno pominje Crnu Goru u kontekstu Ukrajine ili Gaze, on, kao i gore pobrojani, krši Krivični zakon Crne Gore, izazivajući paniku.

A zakon kaže:

„Stav 1: Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrdnji izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira, ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Stav 2: Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno putem medija ili drugih sredstava javnog obavještavanja ili sličnih sredstava, ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.“

E sad, postavlja se pitanje – hoće li Crna Gora reagovati u skladu sa svojim zakonima, koji su jasni kao dan, i procesuirati čovjeka koji još jasnije krši te zakone?

Da vam kažem iskreno – ne vjerujem!

Ovaj Popović je samo ideološki nasljednik ne samo Mićovića, nego čitave bulumente bizarnih, ali moćnih likova koji bi rado vidjeli Crnu Goru u plamenu, ako ne bude srpska. Čuj mene, četnička.

Pa će biti da je Koprivicin savjetnik samo upozorio građane Crne Gore šta će biti sa narečenom Crnom Gorom, ukoliko se, za početak u Podgorici pokuša obračunati sa neočetnicima.

On je svoje prilično jasno rekao. Vidjeli smo i čuli.

E sad je na sudskom i tužilačkom sistemu te iste Crne Gore da zaštiti svoje građane kojima se prijeti izazivanjem panike i zazivanjem hipoptetičkog građanskog rata.

Stvar je jednostavna, Popović je kriv ili za izazivanje panike, ili za još gore skrivanje informacija presudnih za bezbijednost zemlje.

Osim ako i taj sistem ne misli isto što i Milan Popović.

E, onda smo u gadnom problemu!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...