PREUKUSNO I ZDRAVO: Za ručak napravite kremastu juhu od bundeve

Nije slatka ako ste to mislili, a sami si možete dodati ljutine koliko vam paše

  • Gastro

  • 08. Okt. 2024  

  • 0

Iako recepti od bundeve iskaču sa svih strana, nekima nije toliko poznata. Ako je još niste ni probali, juha je dobar izbor za početak. Nije slatka ako ste to mislili, a sami si možete dodati ljutine koliko vam paše.

Sastojci: 

1,5 kg bundeve (npr. muškatna, hokaido, kabocha...), očišćena i razrezana na četvrtine 2 žlice maslinovog ulja 2 žlice maslaca 1 crveni luk 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca (više ako je potrebno) 50 g grčkog jogurta sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje lagano namastite običnim ili uljem u spreju.

Bundevu ogulite, narežite na manje komade, stavite na pripremljeni lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem i posolite. U jednom sloju rasporedite po limu.

Pecite bundevu oko sat vremena te na pola vremena promiješajte. Pecite dok ne omekša.

U međuvremenu na srednje jakoj vatri u velikom loncu zagrijte maslac. Ubacite sitno sjeckani luk i pržite 4 do 5 minuta miješajući.

Umiješajte bundevu i temeljac. Posolite, popaprite po ukusu. Ostavite da juha zakuha, zatim ju sklonite sa štednjaka.

Štapnim mikserom prođite kroz juhu da ju ispasirate, dodajte grčki jogurt i izmiješajte. Poslužite vruće.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...