AKO STE NAPUNILI 65?: Jedite ovu namirnicu i lakše ćete doživjeti stotu

Istraživanje, koje je vodio profesor Gary Fraser, uključivalo je prehrambene navike 88.000 ljudi u dobi od 30 do 85 godina širom SAD-a i Kanade, a podaci su pokazali iznenađujuće trendove u dugovječnosti i riziku od bolesti.

  • Zdravlje

  • 09. Okt. 2024  

  • 0

Kako ljudi stare, održavanje uravnotežene prehrane bogate hranjivim tvarima postaje sve važnije za podršku cjelokupnom zdravlju i dobrobiti. Iako se vegetarijanska prehrana često hvali zbog svojih zdravstvenih prednosti, poput niže razine holesterola i smanjenog rizika od srčanih bolesti, možda nije idealan izbor za svakoga. Novo istraživanje sa Univerziteta Loma Linda u Kaliforniji sugerira da odricanje od mesa i ribe može nositi neočekivane rizike - posebno za starije odrasle osobe.

Iznenađujući rizik za starije osobe

Iako je vegetarijanska prehrana dugo povezana s brojnim zdravstvenim prednostima za one u srednjim godinama, čini se da se slika mijenja za osobe starije od 65 godina. Prema studiji, stariji vegetarijanci mogli bi se suočiti s nešto većim rizikom od razvoja ozbiljnih stanja poput moždanog udara, demencije i Parkinsonove bolesti. Nasuprot tome, kada je riba dio njihove prehrane, taj je rizik bio značajno smanjen.

Istraživanje, koje je vodio profesor Gary Fraser, uključivalo je prehrambene navike 88.000 ljudi u dobi od 30 do 85 godina širom SAD-a i Kanade, a podaci su pokazali iznenađujuće trendove u dugovječnosti i riziku od bolesti.

Uloga ribe u prehrani

Studija je kategorizirala učesnike u pet različitih grupa na temelju njihovih prehrambenih navika. Nalazi su otkrili da, iako vegetarijanska prehrana nudi 12 posto manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji jedu meso, oni koji su također konzumirali ribu imali su manji rizik od smrti za 18 posto.

Čini se da su ove prednosti posebno povezane s konzumacijom masne ribe, poput lososa i skuše. Takve ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, za koje se zna da podržavaju zdravlje mozga. Smanjenjem upale i oksidativnog stresa - koji oboje doprinose bolestima poput Alzheimerove bolesti - omega-3 mogu pomoći u sprječavanju kognitivnog pada povezanog sa starenjem.

Zbog nedostatka dovoljne količine omega-3, stariji vegetarijanci možda neće dobivati hranjive tvari potrebne za podršku kognitivnim funkcijama, potencijalno povećavajući rizik od stanja poput demencije.

imageFoto: SHUTTERSTOCK

Mediteranska prehrana kao alternativa

Mediteranska prehrana, koja uključuje razno voće, povrće i ribu, odlična je za one koji nastoje održati dugoročno zdravlje mozga. Poznata po tome što je bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, ova je dijeta hvaljena zbog svojih potencijalnih zaštitnih učinaka protiv kognitivnog pada.

U eri u kojoj su prehrambeni izbori često uokvireni kao crni ili bijeli, rezultati ove studije naglašavaju važnost prilagođavanja prehrane životnim fazama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...