SPAŠAVAJ SE KO MOŽE: Musk večeras predstavlja svoj robotaksi

U međuvremenu, robotaksi koje su razvili konkurenti u autonomnim vozilima, poput Wayma, u vlasništvu Alphabetove matične tvrtke Google, već funkcioniraju na nekim cestama u SAD-u.

  • Auto

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 0

Šef Tesle Elon Musk predstavit će noćas po našem vremenu prototip dugo očekivanog robotaksija Cybercab, u Warner Bros studijima u Burbanku u Kaliforniji. Predstavljanje počinje u četiri sata ujutro po našem vremenu.

Samovozeći automobili oduvijek su fascinirali Muska i on je dao niz smjelih predviđanja o njima - uključujući da će spašavati živote ili svojim vlasnicima donositi prihod iznajmljivanjem za vožnje ili čak za noćenja. No, kada se pojavi na pozornici na Teslinom događaju "We, Robot", Musk će biti pod pritiskom da smiri sumnje može li tvrtka ostvariti te ambicije, piše BBC.

"Veliko iščekivanje"

Projekt je već prošao kroz odgode, s obzirom na to da je prvotno trebao biti predstavljen u augustu - a neki analitičari također kažu da predstavlja distrakciju za tvrtku te da bi se Tesla umjesto toga trebala usredotočiti na izbacivanje jeftinijeg električnog vozila.

U međuvremenu, robotaksi koje su razvili konkurenti u autonomnim vozilima, poput Wayma, u vlasništvu Alphabetove matične tvrtke Google, već funkcioniraju na nekim cestama u SAD-u.

Analitičari kažu da je sada vrijeme da tvrtka pokaže stvarni napredak s projektom.

"Zasigurno postoji veliko iščekivanje nakon što se toliko dugo raspravlja o konceptu robotaksija bez konkretnih detalja", rekla je Jessica Caldwell iz edmunds.com.

"Očekuje se da će ovaj događaj rasvijetliti koncept", dodala je Caldwell, rekavši da bi bilo "razočaravajuće" ako Tesla ne uspije otkriti razvijeni koncept i operativne detalje na predstavljanju. 

Elon Musk ranije je želio da mediji prisustvuju njegovim predstavljanjima proizvoda, no BBC se požalio da unatoč višestrukim upitima nisu dobili pozivnicu za Teslino predstavljanje Cybercaba..

Voditelj Bloomberg TV-a također je javno objavio na X-u da želi prisustvovati događaju - čak je direktno označio Muska - ali bez uspjeha.

Kako će izgledati Cybercab?

Relativno malo se zna o Cybercabu do sada.

Prema izvještajima, Muskov robotaksi imat će dva sjedala i vrata u "leptir stilu". Smatra se da će koristiti kombinaciju kamera i računalne snage za navigaciju cestama, za razliku od senzora temeljenih na laseru, poznatih kao Lidar, koje favoriziraju konkurenti.

Musk je dao naslutiti da će, kada budu dovršeni, neki od robotaksija u Teslinoj mreži biti u vlasništvu i pod upravljanjem tvrtke, te da će se moći unajmljivati.

U bilješci u srijedu ujutro, analitičari Wedbusha su rekli da očekuju demonstraciju na licu mjesta s prototipom tokom događaja.

No, oni koji pomno promatraju ovu industriju također će tražiti projekcije "o razmjerima Cybercaba, ukupnim troškovima po kilometru", te aplikaciju za dijeljenje vožnji koju nudi Tesla, kažu iz Wedbusha.

"S vrlo malo industrijskih događaja koji se iščekuju ovako široko kao ovaj, vjerujemo da će Musk obratiti pozornost na kratkoročne probleme", napisali su analitičari Wedbusha.

Problemi s robotaksijima, ali tržište raste

Razvoj robotaksija suočio se s poteškoćama, uključujući obustavu autonomnih vozila kompanije Cruise u San Franciscu nakon što je robotaksi naletio pješaka. 

No, sektor nastavlja rasti. Waymo je početkom oktobra najavio dodavanje Hyundai Ioniq 5 u svoju flotu robotaksija nakon cestovnog testiranja tehnologije. Uber također želi proširiti flotu autonomnih vozila kako bi poboljšao svoje usluge dostave i dijeljenja vožnji. U kolovozu je najavio višegodišnje partnerstvo s kompanijom Cruise.

Kineska tehnološka tvrtka Baidu također želi proširiti svoju robotaksi diviziju Apollo Go izvan Kine, gdje su vozila aktivna u nekoliko gradova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...