PORUKA ŠPANSKOG PREMIJERA PEDRA SANCHEZA: "Prestanite prodavati oružje Izraelu"

Sanchez je rekao da je Španija prestala prodavati oružje Izraelu u oktobru 2023. i pozvao ostatak svijeta da učini isto kako bi spriječio daljnju eskalaciju u regiji.

  • Evropa

  • 11. Okt. 2024  

  • 0

Premijer Španije Pedro Sanchez pozvao je međunarodnu zajednicu da prestane prodavati oružje Izraelu te osudio napade izraelske vojske na mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu.

Izraelske snage pucale su na promatračko mjesto koje koriste pripadnici UN-a u južnom Libanonu u petak te povrijedili dvojicu ljudi, rekao je izvor iz UN-a. Treći dan zaredom mirovne snage izvještavaju o izraelskoj vatri na njihove položaje dok Izrael vodi rat protiv Hezbolaha.

Ni jedan od španskih vojnika koji su bili dio misije nije pogođen, saopćilo je u petak špansko ministarstvo odbrane.

Španija je rasporedila 650 pripadnika mirovne misije u Libanonu, a španski general vodi misiju.

"Dopustite mi da u ovom trenutku kritiziram i osudim napade koje izraelske oružane snage izvode na misiju Ujedinjenih naroda u Libanonu", rekao je Sanchez, čija je zemlja kritična prema Izraelu u nedavnoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Sanchez je rekao da je Španija prestala prodavati oružje Izraelu u oktobru 2023. i pozvao ostatak svijeta da učini isto kako bi spriječio daljnju eskalaciju u regiji, prenosi Hina. 

"Mislim da je hitno s obzirom na ono što se događa na Bliskom istoku da međunarodna zajednica prestane izvoziti oružje izraelskoj vladi", rekao je. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...